Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Тони Кръстев: От 2016-а въвеждаме GPS-и за всички камиони, които превозват дървесина

Снимка: БГНЕС

За трети пореден път в рамките на по-малко от месец, дърводобивни фирми ще протестират срещу тримесечния мораториум за износ на дървесина. Те твърдят, че въпреки обещанието на депутатите за отмяна на забраната властта все още отказва диалог с бранша.

Забраната за износ на дървесина влезе в сила от 10-и март с аргумент, че така ще се спре незаконната сеч. Браншът смята, че мораториумът е безмислен, защото износът нелегално продължава и в момента, а забраната е удар върху светлия бизнес, който търпи загуби и съкращава работни места. Над 1300 души вече са останали без работа.

Претърпените загуби за 20 дни се оценяват на близо 8 000 000 лева, изчисляват фирмите. От бранша недоволстват, че мораториумът е наложен, след като са минали 1/3 от тръжните сесии за годината и 12 000 000 лева вече са вложени в дървесина, предназначена за износ, като в момента тя е блокирана и не може да се реализира нито на външния, нито на вътрешния пазар. След предишните два протеста на фирмите-износители, депутати обещаха, че ще свалят забраната предсрочно, стига агроведомството да подготви промените в Закона за горите. Днес въпросните промени трябва да се публикуват за обществено обсъждане. 

В предаването "Преди всички" Росен Калпачки, който е собственик на фирма за износ на дървесина, заяви, че компетентните институции в страната знаят кой сече незаконно, достатъчно е да има политическа воля за преустановяване на този процес. Той посочи, че за всички години, в които е в бизнеса с търговия на дървесина, един-единствен път са му предложили да изнесе незаконно сечена продукция.

Той предложи и вариант за справяне с проблема: Билетите от Горското стопанство или от добивните фирми, или от търговски фирми, които са купили от горските стопанства дървесината първоначално да бъдат до склад в България. Защото в момента има такава практика - дървата се купуват отнякъде, пуска се един транспортен билет и те заминават директно през граница.

Директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев каза за "Хоризонт", че вече е готов проектозакон за изменение и допълнение на Закона за горите. По думите му, това ще доведе до по-скорошна отмяна на мораториума за износ на дървесина.

Инж. Кръстев посочи и какви ще са промените в закона: Задължително наличие на горскостопанска програма. Досега, с една промяна, която беше направена през 2012 година, имаше възможност малките имоти да се стопанисват без такава програма. Наличието на програма е първата превенция на нарушения. Второ - предвидено е въвеждане на джипиес позициониране на камионите, както и видеонаблюдение на всички обекти за преработка на дървесина на вход и изход.

Инж. Тони Кръстев каза още, че има идея за по-засилен контрол върху издаваните превозни билети чрез въвеждането им в онлайн система. Очаква се предвидените технически мерки за контрол на дърводобива и износа да могат да заработят от началото на 2016 година.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна