Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия и Англия завършиха 1:1 в Торино

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съперникът на България в Европейските квалификации Италия завърши 1:1 с Англия в контролна среща, която се игра в Торино. Грациано Пеле откри резултата в 29-ата минута, а Андрос Таунзенд изравни в 79-ата с топовен изстрел. Резултатът остави и двата отбора непобедени след края на Световното първенство в Италия.

Италианците започнаха по-добре и логично откриха резултата в 29-ата минута чрез Грациано Пеле, който с глава изпревари защитник след подаване на Джорджо Киелини. Преди това пропуски направиха Марко Пароло и Матео Дармиан, а шут на Едер беше блокиран от Фил Джагиелка пред вратарското поле. За Пеле това е второ попадение в три мача за Италия, но пък нападателят има проблеми в клуба си и от декември насам няма гол за "Саутхемптън" във Висшата лига.

Малко преди гола за Италия и англичаните създадоха първата си добра възможност, като удар на Уейн Рууни първо се отклони в Сориано, след това в горната греда и излезе в аут. Четири минути след началото на второто полувреме Едер, който вкара изравнителното попадение за 2:2 срещу България в София при дебюта си за Скуадрата, можеше да удвои преднината на своите, но Джо Харт спаси блестящо с една ръка. 

След този момент италианците спряха с пресата, а в 72-рата минута Рууни отново тества Буфон с далечен изстрел. Андрос Таунзенд, който влезе като резерва в 70-ата минута на мястото на Фабиан Делф, се разписа с третото си попадение в седем мача за Англия.

В друга контрола от снощи Холандия победи Испания с 2:0 в Амстердам. "Лалетата" станаха първият отбор, победил два поредни пъти испанците под ръководството на Висенте дел Боске, след като постигнаха шокиращото 5:1 по време на Световното първенство в Бразилия. 

Попаденията в срещата паднаха още през първата част, а техни автори станаха Стефан де Врай и Дейви Клаасен в 13-ата и в 16-ата минута. Участие в мача за домакините не взеха двамата им най-добри играчи - Ариен Робен и Робин ван Перси, които са контузени. За Испания, чийто стартов състав включваше доста играчи, получаващи по-рядко доверието на Дел Боске, дебют с националната фланелка направиха халфът на Севиля Витоло и нападателят на Малага Хуанми.

Отборът на Португалия загуби изненадващо у дома с 0:2 от Кабо Верде. Наставникът на домакините Фернандо Сантош пусна в игра футболисти, които по-рядко попадат в сметките му и още на почивката африканците вече водеха с два гола. Одаир Фортес направи 1:0 в 38-ата минута, а пет по-късно Джедже удвои резултата. Халфът на ЦСКА Луис Соарес Платини започна като титуляр за Кабо Верде и игра до 62-рата минута, след което беше заменен от Бабанко. В 80-ата минута на мястото на автора на първия гол Одаир Фортеш влезе Гари Родригес, познат в България от престоя си в "Левски".

Други резултати в контролите:

Естония – Исландия 1:1

Швейцария – САЩ 1:1

Русия – Казахстан 0:0

Швеция - Иран  3:1

Украйна – Латвия 1:1

Люксембург - Турция 1:2

Словакия – Чехия 1:0

Австрия - Босна и Херцеговина 1:1

Гана – Мали 1:1

Ямайка  - Куба 3:0

Лихтенщайн - Сан Марино 1:0


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна