Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 на сто от завършващите лекари искат да специализират в чужбина

Ако болниците искат да задържат лекарите и след специализацията им, са длъжни да се грижат за тях, каза пред „Хоризонт“ заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Според него с новата Наредба за специализантите екипът на д-р Петър Москов премахва административната пречка да останат в България. Последните данни на Медицинския университет в София сочат, че 70 на сто от завършващите лекари искат да специализират в чужбина, но това е с 10 на сто по-малко от предишния випуск, каза за „Хоризонт“ д-р Емануил Найденов от сдружение "Млади лекари".

Елеонора Христова
, член на Асоциацията на студентите медици в България, очаква до седмица да специализира. По думите й, нейният випуск среща трудности в информацията къде да специализират.

602 са местата в лечебните заведения за специализанти-медици на трудов договор по новата наредба, като последният випуск завършили бъдещи лекари са 580. В 6-те университети за обучение са регистрирани 148 специализанти.

Новата Наредба 1 дава възможност до края на април специализиращите по старата Наредба 34 да си намерят работно място според новата, според която трябва да имат сключен трудов договор със заплата от 884 лева, като си заплащат теоретичното обучение. Заплащането ще остане от бюджета на болницата, посочи д-р Шарков.

С новата наредба държавата заплаща теоретичното и практическото обучение. Интересът е предимно към университесктите болници и големите градове за база за обучение, казва д-р Ваньо Шарков.

Лекарите специализанти по старата наредба нямат яснота колко свободни места ще обявят болниците за тях. По думите на д-р Ваньо Шарков обаче информация има.

Новата наредба е по-добра от старата, защото младите лекари имат по-голяма тежест в системата, смята д-р Емануил Найденов от сдружение "Млади лекари".

С новата наредба специализантите, които се насочат към по-малки болници в страната, ще имат право да присъстват на определен брой теоретични и практически обучения в болница с по-високо ниво на компетентност.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!