Георг Кел: Борбата с корупцията е сред принципите, които слабо се изпълняват на практика в много части на света

Снимка: архив

Лошата новина е, че борбата с корупцията е сред принципите, които слабо се изпълняват на практика в много части на света. Добрата новина е, че мнозинството от компаниите започват да полагат усилия. Преди 15 години бизнесмените просто игнорираха всякакви не-финансови въпроси, като човешките права, трудовите условия, опазването на природата и антикорупцията.

Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Георг Кел - изпълнителен директор на Глобалния договор на ООН

Когато лансирахме Глобалния договор през 2000 г., едва 40 компании се осмелиха да погледнат открито тези въпроси. Останалите казваха, че това не е тяхна работа, а задължение на правителствата. „Ние просто искаме да направим печалба и точка“, казваха те. Сега изискваме от фирмите, подписали договора, бъдат активни и да отчитат своя напредък. От пълноправните членове очакваме да покриват всички критерии на договора. Ако съответната фирма не го прави, ние я изключваме. Вече сме изритали над 5 000 корпоративни участници. Ако не го бяхме направили, членската маса на Глобалния договор щеше да е много по-голяма. Използваме информация, която все повече се използва за анализ и от финансовите пазари, които оценяват компаниите. Разчитаме на тази прозрачност, въпреки че има много сиви полета. Например, за една фирма е много по-лесно да покрие екологичния критерий, като промени производството си с нови технологии, но антикорупцията е свързана с по-сложни социални процеси, с народопсихология, където се срещат публичният и частният сектор. Имаме успешни примери на фирми които се сдружават за общи информационни кампании в Бразилия и Индия.

Имате и добри примери за корпорации от енергийния сектор и високите технологии, които спазват бизнес етика, въпреки популярните сред хората случаи на замърсяване на природата или експлоатация на детски труд в минералните мини в Африка, каза Кел:

Всъщност има много успешни случаи. Проблемът е, че не мога да цитирам имена на фирми, защото представлявам цялостната инициатива. Но в минната индустрия вече се наложи като еталон принципа да се публикува, това за което се плаща. Минните компании публикуват отчети, така че хората да знаят какви приходи има съответното правителство и дали част от сумата не е изчезнала някъде. Работим тясно с големите петролни компании за предотвратяване на изгарянето и подпалването на кладенците, което много вреди на озоновия слой и глобалното затопляне. Там е по-лесно, защото ако една компания не се грижи за проблема, а останалите го правят, то тя е по-лошо поставена на конкурентния пазар. В Китай само за 3 години имаме огромен напредък с нашата мрежа от компании там, които въведоха мерки за енергийна ефективност, които изпреварват държавните регулации.

САЩ са сложен и голям пазар. Имаме много участници в договора оттам, които са глобално ориентирани. Но има и местни предизвикателства – едно от тях е въпросът за минималната работна надница, друго –лобизмът и корпоративното превземане на политиката. Американски компании лобират против разумни политики като борбата с промените в климата. С едната ръка гласуват в подкрепа на действия срещу глобалното затопляне, а с другата наемат лобистка група за натиск – например някоя търговска асоциация, която блокира всякакви законодателни действия, както се случва и в други държави. Разбира се има и американски компании, които налагат много високи етични стандарти и дори ги разпространяват по света.

Има корпорации, подписали Глобалния договор, които са в списъка от така наречените ЛюксЛийкс – изтекли данни за фирми, които избягват данъчно облагане в Европа, потвърди Кел:

За съжаление нямаме принципни стандарти, свързани с данъчното облагане. Наскоро написах писмо да най-големите ръководители на компании, с призива да дадат своя дял от данъците, дори и юридически, да могат законно да си го спестят. Всъщност повечето корпорации не нарушават никакви закони, а се възползват от слабостите в тях. Съгласен съм, че от морална гледна точка, това е погрешно.

Твърде малко големи български компании са се присъединили към етичните стандарти на Глобалния договор на ООН за последните 5 години, каза кел

Само шепа големи компании са ангажирани в българската мрежа на Глобалния договор. Затова дойдох у вас - да мотивирам повече фирми да участват. Ползите са ясни – колкото по-етична компания сте, толкова по-силни ще сте на пазар. Корпоративната устойчивост и отговорност все повече се признава като преимущество от финансовите пазари. Ако можете да покажете, че работата ви е чиста, зелена, интелигентна и с добри човешки ресурси, ще получите по-висока оценка от пазарите. 


Още от категорията

Полицаи от Кресна и Сандански разкриха наркооранжерия, откриха и още 11 килограма сух канабис

Над 11 килограма сух канабис и голяма наркооранжерия бяха разкрити при специализирана полицейска акция в Сандански и Кресна. Има арестувани. В рамките на полицейската операция срещу производството и разпространението на наркотици служители от управлението в Сандански са спрели за проверка лек автомобил, управляван от 50-годишен мъж от Бургас. При..

публикувано на 16.11.18 в 01:41

Протестите в страната продължават и днес

В Перник и тази вечер граждани се събраха на протест с искане за оставка на правителство. За поредна вечер протестиращите блокираха магистрала "Люлин" и пътния възел в посока Перник и София, като до 21 ч. беше спряно и движението през Владая.  Перничани скандираха пред колоната от автомобили "Елате при нас, протестът е за вас", "Оставка" и "Мафия"...

обновено на 15.11.18 в 23:16

Интересът към студентските бригади в САЩ остава висок

Интересът към студентските бригади в САЩ остава висок, отчитат представители на една от водещите фирми у нас за пътувания по програмата "Работи и пътувай" в САЩ, която дава възможност за 4 месеца работа и 1 месец туризъм. Елиза Каркорова от агенцията отчете, че с тудентите се интересуват основно от това, кое място е най-подходящо за тях и от..

публикувано на 15.11.18 в 19:19

Общински съветници от Бургас поискаха референдум за чистотата на въздуха в града

Качеството на въздуха в Бургас от години е проблем в общината. Гражданите постоянно подават сигнали за неприятните миризми към различни институции. Според регионалната екоинспекция, данните на мобилните станции са в норма. По тази причина общински съветници от различни партии внесоха докладна записка за провеждане на референдум за чистотата на..

публикувано на 15.11.18 в 19:10

Протестиращите майки се събраха за 25-и път пред Министерския съвет

Около 50 майки на деца с увреждания и подкрепящи ги граждани се събраха за 25-и пореден ден пред сградата на Министерския съвет с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Протестиращите се отправиха на шествие към централата на НФСБ на улица "Георги Раковски".  Майките на деца с увреждания казаха, че настояват за оставката на вицепремиера..

обновено на 15.11.18 в 18:49

Протест пред парламента заради външната ни политика

Граждани се събраха на протест пред Народното събрание, недоволни от задкулисното формиране на българската външна политика и опитите да бъде подписан Глобалния пакт за миграция на ООН.  Според недоволните, клаузите в документа застрашават националната ни сигурност и съществуването на България. Те настояват за широка обществена дискусия преди..

публикувано на 15.11.18 в 18:41

Май 2019 – край на високите такси за банкови преводи за граждани от страни, извън Еврозоната

Намаляване на таксите, изисквани от банките за преводи в евро одобри икономическата комисия в Европейския парламент и така даде зелена светлина на предложението на евродепутата от Европейската народна партия Ева Майдел. Тя смята, че нововъведението ще е от полза, както за гражданите, така и за бизнеса в Европейския съюз: Регламентът..

публикувано на 15.11.18 в 18:13