Вили Лилков: Регламентирането на начините за използване на дроновете е изключително важно

Снимка: Петър Георгиев

Депутатът Вили Лилков поиска изработване на регламент за придобиването и експлоатацията на дроновете, притеснен от евентуалните възможности за тяхната злоумишлена употреба. За предаването „Хоризонт до обед“ той коментира, че е получил отговор от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, че засега няма данни за употреба на дронове по начин, който нарушава националната сигурност.

Тези апарати имат и много полезно гражданско приложение. Те имат невероятни възможности в гражданската сфера, коментира Лилков.

Говорим за технология и апарати, които ще вкарат човечеството в съвсем нова технологична ера. В момента в света са разработени хиляди варианти на тези дистанционно управляеми летателни системи и тяхното регламентиране все още не е повсеместно, но така или иначе тяхното приложение в следващите 10 години ще стане широкообхватно и човечеството ще влезе в съвсем нова технологична ера. В този смисъл регламентирането на начините на тяхното използване е изключително важно.

Проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания и технологии към БАН, изтъкна, че законодателната инициатива е навременна, но изрази опасения от евентуални, прекалено големи рестрикции в употребата на дроновете.

В същото време може така да направим, че в целия свят има бум на тези авиороботи и да не стане така, че България да бъде от най-дискриминираните по собствена инициатива, предупреди той.


Още от категорията

Чистият въздух като начин на употреба

Общината в София и днес е безмилостна към мръсния въздух. Експертите там изработиха мерки, които ще се гласуват на следващата сесия. Една от тях е гражданството да бъде информирано в реално време за съдържанието на фини прахови частици. Там нормата е 50 мг. на куб. м. на ден. В някои райони се стига до 1600. Та, досега гражданството беше информирано..

публикувано на 13.12.17 в 12:30
Бургас, протест на велосипедисти

Протест в Бургас на приятели на загиналия при катастрофа Евелин Дуков

Апелативният съд в Бургас решава дали да остави в ареста шофьора Владимир Колев , който преди седмица, след употреба на алкохол, уби на улица в Приморско колоездача Евелин Дуков . Над 50 близки и приятели на загиналия 33-годишен мъж протестираха пред съдебната палата в Бургас с искане за доживотна присъда за виновния шофьор. Настояваме виновният..

обновено на 13.12.17 в 12:25

Студенти се събраха на мълчалив протест в памет на момичето, прегазено на пешеходна пътека

Студенти и жители на Благоевград блокираха за час сградата на общината с настояване  за незабавни мерки по  контрола на движението, паркирането и обезопасяването  на улица "Славянска", където на пешеходна пътека беше прегазена 19-годишната  Фатиме Колашова .  Гневът на студентите беше провокиран от обясненията на институциите, че е направено..

обновено на 13.12.17 в 12:20

Заради нередовно призоваване на Цветан Василев делото за източване на КТБ беше отложено

Заради нередовно призоваване на банкера Цветан Василев делото за източване на близо три милиарда лева от Корпоративна търговска банка беше отложено. Следващата дата, на която ще бъде направен опит за провеждане на разпоредително заседание, е 23 януари.   Абсолютно предизвестен провал - първо, защото разследването срещу Цветан Василев  беше изцяло..

обновено на 13.12.17 в 11:38

Половината британци смятат, че Лондон трябва да отмени поканата към Тръмп за държавно посещение

Във Великобритания ново проучване показва, че почти половината британци смятат, че от "Даунинг стрийт" 10 трябва да отменят поканата към Доналд Тръмп за държавно посещение, след като той изрази подкрепа за крайнодясна британска групировка. Ексклузивно проучване на BMG Research за вестник "Индипендънт", показва, че само 31 процента от британците са..

публикувано на 13.12.17 в 11:35

В област Шумен е в действие кампанията "Операция плюшено мече"

Всичките 129 деца от деветте социални институции в Шуменска област ще имат своите изненади под елхата за Коледа. Мечтите на децата ще станат реалност благодарение на кампанията "Операция плюшено мече". Борислава Борисова , регионалният отговорник на кампанията, уточнява, че хората от Шумен могат да станат дарители и в други региони на..

публикувано на 13.12.17 в 11:31

Цената на Бъдни вечер – около 40 лева

Постната трапеза на Бъдни вечер струва около 40 лева, колкото тазгодишните надбавки към пенсиите у нас. Такива са експертните предпразнични сметки, които показват, че за поредна година много хора в най-бедната страна в Европейския съюз ще празнуват оскъдно. В България средната заплата е над 1000 лева, но тя варира според сектора на работа и..

публикувано на 13.12.17 в 10:56