Вили Лилков: Регламентирането на начините за използване на дроновете е изключително важно

Снимка: Петър Георгиев

Депутатът Вили Лилков поиска изработване на регламент за придобиването и експлоатацията на дроновете, притеснен от евентуалните възможности за тяхната злоумишлена употреба. За предаването „Хоризонт до обед“ той коментира, че е получил отговор от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, че засега няма данни за употреба на дронове по начин, който нарушава националната сигурност.

Тези апарати имат и много полезно гражданско приложение. Те имат невероятни възможности в гражданската сфера, коментира Лилков.

Говорим за технология и апарати, които ще вкарат човечеството в съвсем нова технологична ера. В момента в света са разработени хиляди варианти на тези дистанционно управляеми летателни системи и тяхното регламентиране все още не е повсеместно, но така или иначе тяхното приложение в следващите 10 години ще стане широкообхватно и човечеството ще влезе в съвсем нова технологична ера. В този смисъл регламентирането на начините на тяхното използване е изключително важно.

Проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания и технологии към БАН, изтъкна, че законодателната инициатива е навременна, но изрази опасения от евентуални, прекалено големи рестрикции в употребата на дроновете.

В същото време може така да направим, че в целия свят има бум на тези авиороботи и да не стане така, че България да бъде от най-дискриминираните по собствена инициатива, предупреди той.


Още от категорията

Преглед на чуждестранния печат

"Радев иска Заев да се извини! Заев казва: "Оставям суетата настрана". Така македонският вестник "Вечер" обобщава размяната на реплики, след като българският президент разкритикува изказването на македонския премиер, че Илинденското въстание е македонско. В. "Нова Македония" цитира Заев, според който въстанието е част "от нашата обща история"...

публикувано на 14.08.18 в 10:00

Две обвинения за Бенчо Бенчев

Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинение на замeстник-председателя на Общинския съвет в Бургас в града Бенчо Бенчев за това, че е помогнал на Димитър Желязков - Митьо Очите да избегне наказателно преследване и е държал боеприпаси без разрешение. На Бенчев е наложена парична гаранция от 50 хиляди лева и забрана за напускане на страната. "Не..

обновено на 14.08.18 в 09:40

Виена е най-добрият град за живеене в света за 2018 г.

Столицата на Австрия - Виена, беше обявена за най-добрия град за живеене в света за 2018 година, предава Би Би Си. Това е първият случай, в който европейски град е начело в глобалното проучване на списание "Икономист". В класацията са подредени 140 градове по фактори като политическа и социална стабилност, престъпност, образование и достъп до..

публикувано на 14.08.18 в 09:35
Бенчо Бенчев

Доц. Стефанова: Бизнес интереси и власт отново ще се обвържат на следващите местни избори

„Без промяна в законодателството на този етап не бихме могли да очакваме промяна. На предстоящите през 2019 г. местни избори отново в ограничен кръг български общини, които са по-апетитни и където има повече възможности за обвързване на бизнес интереси с участие във властта, това отново би могло да се случи и предполагам, че отново ще го имаме“...

публикувано на 14.08.18 в 08:47
Потънал кораб

Две фирми могат да източат горивото от потъналия до Созопол параход

Две фирми могат да източат останалото гориво в потъналия през 1921 година до Созопол американски параход „Мопанг“. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. На вчерашното заседание на щаба е постигнато съгласие да се потърси помощта на единствените две фирми, които предоставят..

публикувано на 14.08.18 в 08:28
Мая Манолова

Омбудсманът и експерти организират изнесена приемна за граждани във Варна

Омбудсманът Мая Манолова и експерти от институцията на обществения защитник организират изнесена приемна за граждани във Варна. Манолова ще посети палатката на майките на деца с увреждания, част от протестната мрежа "Системата ни убива!". По-късно тя ще обсъди проблемите на хората в неравностойно положение с техни представители.

публикувано на 14.08.18 в 07:36

"Хюмън Райтс Уоч": Все още няма обвинения за потушаването на протестите в Египет през 2013 г.

Египетските власти все още не са повдигнали обвинения на десетки представители на силите за сигурност за потушаване на протестите срещу привърженици на бившия президент Мохамед Морси през 2013 година. Това обявиха в навечерието на петата годишнина от събитията от правозащитната организация Хюмън Райтс Уоч. На 14 август преди пет години силите за..

публикувано на 14.08.18 в 07:31