Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Георгиев:

През 2014 година отнетото незаконно придобито имущество е на стойност 13 млн. лева

2014-а година е втората най-успешна година в историята на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. 50 са спечелените дела през миналата година, а стойността на отнетото имуществото е около 13 млн. лева. За последните две години Комисията е отнела 26 млн., а общо за цялото ѝ съществуване е отнела имущество на стойност 56 млн. лева. Този орган осъществява превенция. И това е най-важното.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев.

За съвместната работа на Комисията с новия орган - Единното звено за противодействие на корупцията, Георгиев каза:

Единното звено за противодействие на корупцията може да подава сигнали към прокуратурата и оттам да ни уведомяват или, когато се установи несъответствие в декларациите, могат да подадат към нас информация и ние да проверим дали има несъответствие при проверяваните от тях лица. До края на месеца се планира да се подготви проект на разпоредби на новия закон, който ще бъде обект на обществено обсъждане.

Според него, с повечето работа, ще се наложи и увеличаване на човешкия ресурс Комисията:

С настоящия състав, ако ни засипят с още сигнали към този нов орган, няма да можем физически да обработим огромния обем информация. Единственият вариант да поемаме по-голям обем работа е да бъде увеличен съставът на Комисията. Надявам се това да бъде съобразено и да се помисли за засилване на капацитета ни, ако ни се възлага повече работа.

В момента Комисията може да запорира имущество до 3 месеца:

Ние можем да отнемаме имущество само след като е повдигнато обвинение. За нас вече наказателното производство няма никакво значение. Това е т.нар. гражданска конфискация. Това е в интерес на самите граждани. По стария закон Комисията запорираше имущество и чакахме да влезе в сила присъда от наказателен съд и имуществото можеше да стои запорирано 3-4-5 години, което да съсипе бизнеса на лицето. Сега имуществото на едно лице може да бъде „замразено“ до 3 месеца.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна