Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС трябва да реши за мярката за неотклонение на съдия Румяна Ченалова

Румяна Ченалова
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) ще решава по-късно днес дали да остави за постоянно в ареста съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова. Прокуратурата иска да й бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение по обвинение в длъжностно и документно престъпление.

Прокуратурата внесе искането си за постоянен арест на Ченалова близо денонощие преди изтичането на 72-часовото прокурорско задържане.

Още тази сутрин наказателните съдии от СГС, където е съдия и самата Ченалова, са се събрали, за да изяснят в предварителен план кои от тях мислят да си направят отвод от мярката за неотклонение. Те са се разделили наполовина, като мотивите да заявят предварително намерение за това са били, че са работили в една стая с Румяна Ченалова или защото са били в един съдебен състав. Имало и други лични мотиви, които обаче според тях били важни с оглед деликатността на казуса.

Мярката за неотклонение се гледа от дежурния за деня наказателен съдия. И тримата, които са по график днес, са си направили отвод. След тях още четирима съдии от наказателната колегия на СГС са отказали да се заемат със случая. Така делото стига до съдия Веселина Ставрева, която е командирована в Софийския районен съд. След като прочете материалите по делото, тя трябва да го насрочи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна