Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ноайе: Излизане на Гърция от еврото ще нанесе травма на еврозоната

Евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще представлява шок както за единния валутен блок, така и за световната икономика, но най-лошите последици от подобен негативен сценарий ще бъдат усетени от самата Гърция. Това каза в интервю за френския ежедневник Le Figaro Кристиан Ноайе, член на Управителния съвет на ЕЦБ и президент на Френската централна банка.

Сценарият, известен като Grexit, ще нанесе травма на еврозоната, но шокът ще доведе до повече рискове от общ характер и може да се каже, че цяла глобална икономика също ще бъде засегната от подобно силно сътресение, посочи той.

Ноайе заяви, че най-лошите последици ще бъдат усетени от самата Гърция, която ще бъде подложена на сериозна икономическа криза, ако не успее да намери решение на своите основни проблеми, свързани с растежа и с безработицата.

В тази връзка Ноайе призова гръцкото правителство да преговаря сериозно и бързо с европейските си партньори.

Ние загубихме много време. Гръцките власти трябва бързо да осъществят предложените реформи, за да им се даде възможност да намерят жизнеспособен бизнес модел. Те трябва да преговарят сериозно с европейските институции и с МВФ, каза той.

Кристиан Ноайе заяви, че размерът на ликвидността, която ЕЦБ е предоставила на гръцките банки, се е удвоил до 110 млрд. евро през последните шест месеца, но въпреки това гръцкото банково финансиране остава недостатъчно заради огромното теглене на депозити и изтичането на капитали.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна