Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на правосъдието предприема "совалка" за конституционните промени

Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Христо Иванов ще проведе поредица от срещи с лидерите на опозиционните парламентарни групи в опит да осигури подкрепа за промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Той отново се обяви против механичното прекратяване на мандата на Висшия съдебен съвет без да има качества за оценка за работата на съдебните кадровици от тези, които са ги избрали.

Иванов коментира, че дебатите след предложението за промени в Конституцията вървят зле и често се свежда до това да бъдат обсъждани лични въпроси:
Той не е папа, за да решава въпросите окончателно. Живеем в демократично общество и всеки може да има свое мнение. Не мога да разбера защо през цялото време това, което е казал премиерът, се превръща в някаква окончателна монументална... Вижте ВСС не може да бъде сменен с пресконференция. Ако говорим  за прекратяване предсрочно на мандата му, това ще стане с решение на Народното събрание, с което се приемат едни или други промени в Конституцията. Ще четем Държавен вестник.
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и националният омбудсман Константин Пенчев се обявиха по принцип за промени в Конституцията и за намаляване мандата на съдебните кадровици:
- Защото по-краткият мандат от една страна ще даде възможност на колегите да не се откъснат толкова дълго от своята съдийска работа, говоря за съдиите от една страна, а от друга страна не ги прави бюрократи и хора, които не мислят за общността, от която са произлезли;
- Въпрос на обсъждане. Аз  нито съм за, нито съм против. Но аз продължавам да бъда твърд привърженик, че трябва да бъде постоянно действащ ВСС с всичките опасности от това да се бюрократизира, да става номенклатура, защото иначе пък изобщо става страшно. Съчетаването на съдебен началник с кадрови, става още по-страшно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна