13-годишният Любомир Еленков страда от детска церебрална парализа и се нуждае от ежедневна рехабилитация

Снимка: Евелина Стоянова

13-годишният Любомир Еленков страда от детска церебрална парализа. Момчето е претърпяло няколко операции и за да може да ходи, се нуждае от постоянна рехабилитация.

Аз съм голям герой, казва Любчо, който вече е на 13 години и въпреки всичко продължава да ходи всеки ден на рехабилитация. С усмивка изпълнява трудните упражнения, очаквайки, че някой ден ще може да ходи по-добре и няма да има нужда да разчита на баба си Санка, без която ми казва, че не може да прави нищо. Тя припомня историята, която разказва от години:

Изпълниха се 13 години, а като се сетя колко беше малък... Една вечер пияница бута на тротоара бременната ми дъщеря и съпруга й. Тя е 40 дни преди термин. Забавила се е линейката. Извадили са детето. Закарали са го в "Пирогов", от там в "Майчин дом" и чак след това разбрахме какво се е случило. Звъня през нощта в "Майчин дом" и ме питат кой се интересува. Казват ми: Елате го вижте, до сутринта детето няма да бъде живо. За съжаление, от липсата на кислород заради скъсаната плацента и пъпна връв, детето е с тежка форма на детска церебрална парализа. Не спираме лечението му. Правим всичко възможно за детето. Слава Богу, има потенциал. Върви напред детето.


През февруари детето е посетило контролен преглед след една от операциите. Оказва се, че Любчо има разлика в двете крачета и е необходима коригираща операция на лявото стъпало:

Много хора се отзовават и много ме радва обичта им към Любчо. Това е награда за мен, че хората са до нас.


Ако можете да подкрепите Любчо, телефонът за връзка с баба му Санка Христова е 0897 06 80 18. Информация за детето ще бъде качена и на сайта на Българското национално радио в рубриката "Зов за помощ".

Банкова сметка:

RAIFFEISEN BANK
BG 25 RZBB 91551000646190 /BIC:RZBBBGSF
Lybomir Ivajlov Elenkov/Любомир Ивайлов Еленков/


Още от категорията

Нина Василева има нужда от средства за борба с рака на маточната шийка и усложнения в бъбречната функция

35-годишната Нина Василева от Силистра има нужда от помощ и подкрепа. Младата майка се грижи за дете аутист.  Преди 3 месеца тя се е сблъскала с тежката диагноза рак на маточната шийка, а при химиотерапията последвали усложнения в бъбречната функция. За лечението ѝ са необходими средства.  Подробна информация и медицинска документация можете да..

публикувано на 02.08.17 в 19:27

Кампания за животоспасяваща трансплантация на бели дробове на 44-годишния Даниел Петков

Българското национално радио подкрепя дарителска кампания за животоспасяваща операция на Даниел Петков . Мъжът очаква трансплантация на бели дробове. Освен  сумата са операцията обаче са необходими 6 хиляди евро за рехабилитация. Даниел Петков е на 44 години от София. Страда от рядко заболяване и дихателна недостатъчност. Единственият изход е..

публикувано на 14.06.17 в 14:17

Божидар Кръстев от Камено се нуждае от средства за операция в Турция

32 хиляди 650 долара са необходими за спасяване на живота на 7-годишния Божидар Кръстев от бургаския град Камено. Детето страда от тумор на гръбначния стълб и вече е оперирано веднъж у нас. Нуждае се от спешна втора операция, която ще се извърши в турска клиника на 10-и май. До дни Фондът за лечение на деца в чужбина ще излезе със..

публикувано на 04.05.17 в 12:10

Зов за помощ

Зов за помощ за Весела Божкова! Нежната половинка на популярния дует Весела и Любен Божкови, които са сред най-ярките изпълнители на фолклор от Пиринския край, се нуждае от помощ за лечение. За да продължават да ни радват от сцената с красивите си изпълнения, Радио Благоевград се обръща с молба да протегнем ръка и помогнем на ВеселD Любенова..

обновено на 19.04.17 в 11:21

Да дарим живот на Атанаска

18-годишната Атанаска Тарашева от Смолян се бори с тежкото заболяване Сарком на Юинг. Болестта засяга костите, развива се много бързо и само при деца. Семейството на младото момиче отправя апел за помощ, тъй като не може да осигури необходимата сума за лечението. А танаска има злокачествено образувание на единия крак. Медицински..

публикувано на 11.04.17 в 10:28

Божидар Спасов се нуждае от помощ за лечение в чужбина

Божидар Спасов страда от рядко заболяване и се нуждае от нашата помощ. Момчето е на 11 години, а майка му Полина Божилова се грижи сама за него. БНР разказа за детето в края на миналата година, когато той беше подпомотнат от инициативата "Българската Коледа". Божидар се ражда с детска церебрална парализа, но..

публикувано на 21.03.17 в 12:27

Плевенските лекари набират на средства за лечение на колегата си д-р Цветан Маринов

Плевенските лекари подеха инициатива за набиране на средства, за да помогнат в тежък момент на колегата си д-р Цветан Маринов – един от най- добрите специалисти в областта по "Уши, нос и гърло", който е диагностициран с карцином на панкреаса. На медика е необходима поредица от химиотерапии, които, по първоначални изчисления, възлизат на 20 000..

публикувано на 15.03.17 в 11:28