13-годишният Любомир Еленков страда от детска церебрална парализа и се нуждае от ежедневна рехабилитация

Снимка: Евелина Стоянова

13-годишният Любомир Еленков страда от детска церебрална парализа. Момчето е претърпяло няколко операции и за да може да ходи, се нуждае от постоянна рехабилитация.

Аз съм голям герой, казва Любчо, който вече е на 13 години и въпреки всичко продължава да ходи всеки ден на рехабилитация. С усмивка изпълнява трудните упражнения, очаквайки, че някой ден ще може да ходи по-добре и няма да има нужда да разчита на баба си Санка, без която ми казва, че не може да прави нищо. Тя припомня историята, която разказва от години:

Изпълниха се 13 години, а като се сетя колко беше малък... Една вечер пияница бута на тротоара бременната ми дъщеря и съпруга й. Тя е 40 дни преди термин. Забавила се е линейката. Извадили са детето. Закарали са го в "Пирогов", от там в "Майчин дом" и чак след това разбрахме какво се е случило. Звъня през нощта в "Майчин дом" и ме питат кой се интересува. Казват ми: Елате го вижте, до сутринта детето няма да бъде живо. За съжаление, от липсата на кислород заради скъсаната плацента и пъпна връв, детето е с тежка форма на детска церебрална парализа. Не спираме лечението му. Правим всичко възможно за детето. Слава Богу, има потенциал. Върви напред детето.


През февруари детето е посетило контролен преглед след една от операциите. Оказва се, че Любчо има разлика в двете крачета и е необходима коригираща операция на лявото стъпало:

Много хора се отзовават и много ме радва обичта им към Любчо. Това е награда за мен, че хората са до нас.


Ако можете да подкрепите Любчо, телефонът за връзка с баба му Санка Христова е 0897 06 80 18. Информация за детето ще бъде качена и на сайта на Българското национално радио в рубриката "Зов за помощ".

Банкова сметка:

RAIFFEISEN BANK
BG 25 RZBB 91551000646190 /BIC:RZBBBGSF
Lybomir Ivajlov Elenkov/Любомир Ивайлов Еленков/


Още от категорията

За живота на Поли и за приятелството

Едно 17-годишно момиче се бори за живота, за съжаление такива новини не са рядкост. Цяло училище се мобилизира да събере средства за операция, това е забележителният факт. Те сами ни потърсиха, за да достигне молбата им до повече хора. Не зная дали сте виждали колко силни, убедителни, изобретателни и смели могат да бъдат децата, когато от..

публикувано на 20.12.17 в 13:35
Кристиян Георгиев Илиев

Да помогнем на 9-годишния Кристиян

9-годишният Кристиян Илиев, който на 25 октомври е диагностициран с много агресивно злокачествено заболяване - Сарком на Юинг /бързо развиващ се тумор на костите/, има нужда от средства за лечение. Родителите са се свързали с някои от най-добрите болници в Европа за консултация и лечение. На база изследванията, които са изпратили, им е..

публикувано на 16.12.17 в 10:08

Благотворителен концерт за събиране на средства за спешна операция на журналистката Станислава Пирчева

На 12-и декември 2017-а от 19 ч. в клуб „Rock It” в София (ул. "Петко Каравелов" №5) ще се състои благотворителен концерт за събиране на средства за спешна операция по отстраняване на тумор в мозъка на журналистката от БНР Станислава Пирчева! Нека заедно покажем на Станислава, че по Коледа стават чудеса! Нека ние бъдем нейното чудо! Заедно,..

публикувано на 06.12.17 в 10:39

Журналистката от БНР Станислава Пирчева се нуждаe спешно от финансова помощ за лечение

Журналистката от БНР Станислава Пирчева се нуждаe спешно от финансова помощ за лечение. Средствата са необходими за отстраняване на мозъчен тумор (менингеома). Образуванието нараства и застрашава зрението. Дарителска банкова сметка:  Raiffeisen BANK, IBAN BG53 RZBB 9155 1008 770 503

публикувано на 27.11.17 в 11:53

Журналистът от БНР Станислав Буковалов се нуждае спешно от помощ за лечение

Колегата ни Станислав Буковалов, журналист от БНР, се нуждае спешно от финансова помощ за лечение. Той претърпя две хирургически интервенции за отстраняване на аденом на хипофизата.  След последвал мозъчен абсцес обаче се налага да му бъде извършена нова интервенция – за поставянето на скъпоструващ имплант на мястото на отстранената кост на..

публикувано на 17.11.17 в 10:52

Стоян от Алеково се нуждае от помощ за операция на очите

Стоян от Алеково, област Силистра, който е вече сляп с перде на двете очи, се нуждае от помощ. Нужна е сума от 1200 лева за корекция поне на едното око. Ако има желаещи да дарят средства, могат да ги преведат в кметството на селото  - тел. 0886 511 123 и 0887 944 331.

публикувано на 01.11.17 в 11:30

Да подкрепим журналистката Анна Брандийска

Финансовият журналист Анна Брандийска, която страда от множествена склероза, може да получи лечение в чужбина. Сега Анна се нуждае от нашата и вашата подкрепа. От години тя страда от множествена склероза, като пораженията от заболяването стават все по-тежки. Засега не е открито лечение, но лекарите дават надежда, че ако се приложи експериментална..

публикувано на 26.10.17 в 12:41