13-годишният Любомир Еленков страда от детска церебрална парализа и се нуждае от ежедневна рехабилитация

Снимка: Евелина Стоянова

13-годишният Любомир Еленков страда от детска церебрална парализа. Момчето е претърпяло няколко операции и за да може да ходи, се нуждае от постоянна рехабилитация.

Аз съм голям герой, казва Любчо, който вече е на 13 години и въпреки всичко продължава да ходи всеки ден на рехабилитация. С усмивка изпълнява трудните упражнения, очаквайки, че някой ден ще може да ходи по-добре и няма да има нужда да разчита на баба си Санка, без която ми казва, че не може да прави нищо. Тя припомня историята, която разказва от години:

Изпълниха се 13 години, а като се сетя колко беше малък... Една вечер пияница бута на тротоара бременната ми дъщеря и съпруга й. Тя е 40 дни преди термин. Забавила се е линейката. Извадили са детето. Закарали са го в "Пирогов", от там в "Майчин дом" и чак след това разбрахме какво се е случило. Звъня през нощта в "Майчин дом" и ме питат кой се интересува. Казват ми: Елате го вижте, до сутринта детето няма да бъде живо. За съжаление, от липсата на кислород заради скъсаната плацента и пъпна връв, детето е с тежка форма на детска церебрална парализа. Не спираме лечението му. Правим всичко възможно за детето. Слава Богу, има потенциал. Върви напред детето.


През февруари детето е посетило контролен преглед след една от операциите. Оказва се, че Любчо има разлика в двете крачета и е необходима коригираща операция на лявото стъпало:

Много хора се отзовават и много ме радва обичта им към Любчо. Това е награда за мен, че хората са до нас.


Ако можете да подкрепите Любчо, телефонът за връзка с баба му Санка Христова е 0897 06 80 18. Информация за детето ще бъде качена и на сайта на Българското национално радио в рубриката "Зов за помощ".

Банкова сметка:

RAIFFEISEN BANK
BG 25 RZBB 91551000646190 /BIC:RZBBBGSF
Lybomir Ivajlov Elenkov/Любомир Ивайлов Еленков/


Още от категорията

Журналистът от БНР Станислав Буковалов се нуждае спешно от помощ за лечение

Колегата ни Станислав Буковалов, журналист от БНР, се нуждае спешно от финансова помощ за лечение. Той претърпя две хирургически интервенции за отстраняване на аденом на хипофизата.  След последвал мозъчен абсцес обаче се налага да му бъде извършена нова интервенция – за поставянето на скъпоструващ имплант на мястото на отстранената кост на..

публикувано на 17.11.17 в 10:52

Стоян от Алеково се нуждае от помощ за операция на очите

Стоян от Алеково, област Силистра, който е вече сляп с перде на двете очи, се нуждае от помощ. Нужна е сума от 1200 лева за корекция поне на едното око. Ако има желаещи да дарят средства, могат да ги преведат в кметството на селото  - тел. 0886 511 123 и 0887 944 331.

публикувано на 01.11.17 в 11:30

Да подкрепим журналистката Анна Брандийска

Финансовият журналист Анна Брандийска, която страда от множествена склероза, може да получи лечение в чужбина. Сега Анна се нуждае от нашата и вашата подкрепа. От години тя страда от множествена склероза, като пораженията от заболяването стават все по-тежки. Засега не е открито лечение, но лекарите дават надежда, че ако се приложи експериментална..

публикувано на 26.10.17 в 12:41

Да подкрепим Руми

Румяна Шакалова има нужда от помощ. Тя страда от прогресивно онкологично заболяване. След като повече от четири месеца я лекуват от ангина, тя за първи път чува диагнозата "рак" в крaя на юни. Вероятността химио- или лъчетерапия да й помогне е по-малка от 30%. Румяна е била на консултация в германска клиника. След множество изследвания и..

публикувано на 20.10.17 в 15:34

Зов за помощ

Зов за помощ за Невсе Арнауд Да сбъднем една мечта за живот! Да помогнем на 23-годишната Невсе Арнауд - това слънчево, усмихнато и упорито момиче, студентка четвъртокурсничка в Стопанския факултет на ЮЗУ “Неофит Рилски“ в специалността “Счетоводство и контрол“. Невсе е родена и израснала в гр.Гоце Делчев.Тя се ражда с тежката диагноза..

обновено на 12.10.17 в 10:48

Петър Иванов от Велико Търново се нуждае от помощ

Силата на човешкия дух е безгранична, когато имаш приятелска подкрепа. Когато съдбата ти е нанесла удар, най-лошото нещо е да останеш сам и да се предадеш. В предаването "Хоризонт за вас" разказваме за 41-годишния Петър Иванов от Велико Търново, който след автомобилна катастрофа преди 11 години е прикован на легло и за неговата фея - домашната помощница..

публикувано на 06.10.17 в 17:42

Нина Василева има нужда от средства за борба с рака на маточната шийка и усложнения в бъбречната функция

35-годишната Нина Василева от Силистра има нужда от помощ и подкрепа. Младата майка се грижи за дете аутист.  Преди 3 месеца тя се е сблъскала с тежката диагноза рак на маточната шийка, а при химиотерапията последвали усложнения в бъбречната функция. За лечението ѝ са необходими средства.  Подробна информация и медицинска документация можете да..

публикувано на 02.08.17 в 19:27