13-годишният Любомир Еленков страда от детска церебрална парализа и се нуждае от ежедневна рехабилитация

Снимка: Евелина Стоянова

13-годишният Любомир Еленков страда от детска церебрална парализа. Момчето е претърпяло няколко операции и за да може да ходи, се нуждае от постоянна рехабилитация.

Аз съм голям герой, казва Любчо, който вече е на 13 години и въпреки всичко продължава да ходи всеки ден на рехабилитация. С усмивка изпълнява трудните упражнения, очаквайки, че някой ден ще може да ходи по-добре и няма да има нужда да разчита на баба си Санка, без която ми казва, че не може да прави нищо. Тя припомня историята, която разказва от години:

Изпълниха се 13 години, а като се сетя колко беше малък... Една вечер пияница бута на тротоара бременната ми дъщеря и съпруга й. Тя е 40 дни преди термин. Забавила се е линейката. Извадили са детето. Закарали са го в "Пирогов", от там в "Майчин дом" и чак след това разбрахме какво се е случило. Звъня през нощта в "Майчин дом" и ме питат кой се интересува. Казват ми: Елате го вижте, до сутринта детето няма да бъде живо. За съжаление, от липсата на кислород заради скъсаната плацента и пъпна връв, детето е с тежка форма на детска церебрална парализа. Не спираме лечението му. Правим всичко възможно за детето. Слава Богу, има потенциал. Върви напред детето.


През февруари детето е посетило контролен преглед след една от операциите. Оказва се, че Любчо има разлика в двете крачета и е необходима коригираща операция на лявото стъпало:

Много хора се отзовават и много ме радва обичта им към Любчо. Това е награда за мен, че хората са до нас.


Ако можете да подкрепите Любчо, телефонът за връзка с баба му Санка Христова е 0897 06 80 18. Информация за детето ще бъде качена и на сайта на Българското национално радио в рубриката "Зов за помощ".

Банкова сметка:

RAIFFEISEN BANK
BG 25 RZBB 91551000646190 /BIC:RZBBBGSF
Lybomir Ivajlov Elenkov/Любомир Ивайлов Еленков/


print Отпечатай
Още от категорията

Зов за помощ

    Да помогнем на Бобчо, да дарим надежда!  Божидар Георгиев Спасов – Бобчо  е на 11 години и страда от рядкото заболяване полимикрогирия, ДЦП –квадрипареза и епилепсия. Детето е родено нормално, доносено, според лекарите всичко при него е било нормално.  В края на петия месец майката е забелязал, че Боби държи ръчичките си..

обновено на 19.04.17 в 11:21

Да дарим живот на Атанаска

18-годишната Атанаска Тарашева от Смолян се бори с тежкото заболяване Сарком на Юинг. Болестта засяга костите, развива се много бързо и само при деца. Семейството на младото момиче отправя апел за помощ, тъй като не може да осигури необходимата сума за лечението. А танаска има злокачествено образувание на единия крак. Медицински..

публикувано на 11.04.17 в 10:28

Божидар Спасов се нуждае от помощ за лечение в чужбина

Божидар Спасов страда от рядко заболяване и се нуждае от нашата помощ. Момчето е на 11 години, а майка му Полина Божилова се грижи сама за него. БНР разказа за детето в края на миналата година, когато той беше подпомотнат от инициативата "Българската Коледа". Божидар се ражда с детска церебрална парализа, но..

публикувано на 21.03.17 в 12:27

Плевенските лекари набират на средства за лечение на колегата си д-р Цветан Маринов

Плевенските лекари подеха инициатива за набиране на средства, за да помогнат в тежък момент на колегата си д-р Цветан Маринов – един от най- добрите специалисти в областта по "Уши, нос и гърло", който е диагностициран с карцином на панкреаса. На медика е необходима поредица от химиотерапии, които, по първоначални изчисления, възлизат на 20 000..

публикувано на 15.03.17 в 11:28

Младата Атанаска се нуждае от средства за лечение, което може да спаси единия ѝ крак

Обявяване: 18-годишната Атанаска Тарашева от Девин се нуждае спешно от финансова помощ. Младото момиче е внезапно покосено от болестта Сарком на Юинг, заболяване на костите, което се развива много бързо и само при деца. Атанаска има злокачествено образувание на единия крак. Медицинските специалисти у нас препоръчват ампутация на крака, а в клиника в..

публикувано на 14.02.17 в 13:40

Благотворителен концерт в подкрепа на 4-годишния Емо

Благотворителен концерт в подкрепа на Емо организират възпитаници на Професионална гимназия по електротехника и автоматика. Той ще се състои на 28 ноември 2016 г. от 19:00 ч. в Синдикален дом на културата на транспортните работници в България на бул. "Мария Луиза" № 106. С молба за помощ се обръщат близки на детето: "Емо е само на 4..

публикувано на 16.11.16 в 13:28

Да помогнем на бургаската музикантка Диана Манолова

 Оперни интерпретации на световните композитори Моцарт, Верди и Винченцо Белини ще звучат тази вечер /11 септември/ от 19.00 часа в Културния център "Морско казино".  В музикалната програма ще се изявят възпитаниците от майсторския клас на известната пианистка Катя Янева Борисова. Концертът е във финалния ден на заниманията, които започнаха..

публикувано на 11.09.16 в 09:28