Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни лидери почетоха с минута мълчание паметта на арменците, избити по време на Първата световна война

| обновено на 24.04.15 в 12:28
Снимка: БГНЕС

Световни лидери, сред които президентите Владимир Путин и Франсоа Оланд, почетоха с минута мълчание паметта на арменците, избити по време на Първата световна война. На церемонията в столицата Ереван президентът Серж Саркисян нарече кланетата "невъобразимо зверство":

Човешкият език не е в състояние да предаде това, което е преживял целият ни народ. Близо 1,5 млн. души са избити, само защото били арменци. И вечно безмълвие последва невъобразимото зверство на човешкия род.  

Френският президент Франсоа Оланд се преклони в памет на жертвите на арменския геноцид и заяви, че трагедията на арменския народ никога няма да бъде забравена:

Франция осъжда с всичка сила кланетата, където и да са се случили, и режимите, които извършват престъпления срещу човечеството.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия скърби за жертвите на арменския геноцид. На възпоменателната церемония Путин подчерта, че не може да има оправдание за масовото убийство на хора:

Събитията от 1915-та година потресоха целия свят, а в Русия бяха възприети като лична трагедия. Днес отново надига глава и неофашизмът, радикалните националисти, набира сила и антисемитизмът. Затова е важно при всяко действие в критични региона по света, първо да се помисли какво ще стане после, за последствията.

Президентът на САЩ Барак Обама не използва понятието "геноцид" в изявлението си по повод деня за солидарност с арменския народ. Той заяви, че масовите убийства, извършени от османски турци преди един век навеждат на размисъл за това колко важни са историческата памет и изправянето лице в лице с миналото.

На посещение в Ереван е българска парламентарна делегация, водена от заместник-председателя на Народното събрание Красимир Каракачанов. Той направи аналогия с прогонването на тракийските българи от Одринска Тракия и коментира, че България може да се поучи от Армения, която се бори убийството на 1,5 млн. арменци да бъде признато като геноцид.

Според Каракачанов действията на Османската империя към християните на нейна територия са били насочени първо към българското тракийско население, после към арменците и завършват с малоазийските гърци, които са прогонени и избити от тогавашните власти: Християнските народи в Османската империя от началото на ХХ век са били подложени на унищожение. Практиката на Османската империя да прочисти християнския елемент от своята територия е добре планирана политика, а не инцидент, както се опитват някои политици и историци да обясняват.


Цялото интервю на Николай Кръстев с Красимир Каракачанов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени