Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас поема отговорността за преговорите с кредиторите

Ангела Меркел и Алексис Ципрас
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гърция променя тактиката на преговорите с кредиторите.
Цялата отговорност на преговорите поема премиерът Алексис Ципрас, който е в постоянна връзка с лидерите на страните от еврозоната.
Поради липса на средства е възможно до месец Атина да прекрати плащанията по заема и да фалира.

Гръцкото правителство отчаяно търси средства, за да изплати задълженията си. Въпреки реалния риск от дефолт, СИРИЗА отказва да приеме условията за бюджетни икономии. Депутатите от управляващата партия, както и цялата опозиция приканват премиера Ципрас да поеме лично преговорите, след като видимо финансовите министри от еврозоната отказват комуникация с гръцкия министър Варуфакис.

В поредния си телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, Ципрас е получил уверение от Берлин, че Гърция няма да бъде оставена без пари. Ускоряват се и консултациите с екипите на кредиторите.
Опозицията за пореден път поиска днес финансовият министър Варуфакис да напусне поста. Въпреки неуспеха му да задържи Гърция в еврозоната и да получи транша от финансова помощ, последните социологически проучвания показват, че финансовият министър е с най-висок рейтинг от правителството. Управляващата партия СИРИЗА е с 37% доверие от избирателите и 15 пункта пред основната опозиция - "Нова демокрация".
Няколко министри вече заговориха публично, че ако не се достигне до решение с кредиторите, е възможно правителството да подаде оставка.
Анализаторите предполагат, че при този резултат от проучванията не се очакват нови парламентарни избори в следващите месеци, поради слабото доверие в опозицията, а СИРИЗА би могла да състави дори самостоятелно правителство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени