Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров: Действията на Русия са насочени към запазването на Украйна като единна държава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички действия на Русия са насочени към запазването на Украйна като единна държава. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров. Той се обяви за пряк диалог между Киев, Луганск и Донецк.

В хода на украинската драма Русия няма да отстъпи от своите позиции и няма да се откаже да подкрепя сънародниците си, каза Лавров в интервю за телевизия "Русия 24".

По думите му, Украйна трябва да бъде единна държава, като украинците сами се договорят помежду си за това как частите на страната, които са много различни в културен, цивилизационен и езиков план, да съществуват мирно.

Това може да бъде постигнато само чрез диалог, посочи руският първи дипломат.

Сергей Лавров коментира и отказа на лидерите на редица държави да присъстват на тържествата в Москва на 9-и май по случай Деня на победата над фашизма: 

Не бих правил голям проблем от това. Някой се отказа по идеологически съображения, опитвайки и този свят ден да използва за изолацията на Русия, други последваха този пример, а трети се изплашиха.

Отговаряйки на обвиненията, че Русия иска да си присвои победата, Сергей Лавров изтъкна многонационалния характер на Втората световна война не само от гледна точна на народите от СССР, изиграл решаваща роля за разгрома на фашизма, но имайки предвид и коалицията, в която геройски са се сражавали американци, англичани и французи, както и многото бойци на съпротивата от други страни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени