Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онкологичните центрове с огромни дългове за лекарства

| обновено на 28.04.15 в 14:40

С  молебен за здраве започна днешният ден в Пловдивския онкологичен център, където се лекуват пациенти от цялата страна и чието ръководство повече от седмица сигнализира, че заради новата лекарствена методика трупа огромни дългове, за да не връща пациенти.

Искаме ясно да ни кажат, че няма да има липса или недостиг на лекарства, казаха днес пациентите от Онкологичния център и техните близки, събрали се пред параклиса „Света Богородица“, където пловдивският митрополит Николай отслужи молебен за здраве.

Липсвали са лекарства само в най-тежките кризи за страната. Сега, трупайки дефицит, ги осигуряваме, но не би трябвало да е така и държавата трябва да намери решение на проблема, категорична е д-р Тотка Христова:

Ние не позволяваме на пациентите да се страхуват, защото ние не сме спрели да работим.

Държавата е длъжна да осигури животоспасяващите медикаменти за лечението на болните от рак и да продължи да се грижи за тях, каза митрополит Николай. Недопустимо е в 21-ви век в европейска страна да се случва нещо подобно, каза още той:

Това, което църквата вижда и разбира, както и всеки от нас, е, че лекарите масово напускат България, но и болните, които могат да си позволят това, вече масово напускат страната и предпочитат да се лекуват в чужбина. Български болни, които се лекуват в чужди болници от български лекари. Братя, какво става? Това ли искаме ние, това ли иска властта, това ли е, което ни харесва? Да отидем всички в чужбина, където да разберем, че грижата за човека е главна и единствена ценност и задача на всяко нормално общество. Всяко общество е изградено и съществува, за да се чувства отделният човек добре, да са здрави децата му, възрастните му родители обгрижени. Нищо друго. Никаква макроикономика, никаква самоцелна структурна реформа нямат значение.

Дълговете, които онкологичните центрове трупат за лекарства, са огромни, заяви на среща, посветена на финансирането на този вид помощ, управителят на пловдивския Онкологичен център д-р Калин Калинов. На срещата в Пловдив, освен управителите на центровете, участват и специализираните онкологични болници, както и националните консултанти по онкология.

В момента трупаме огромни дългове за лекарства, подчерта д-р Калин Калинов.

Новата методика наистина е убийствена. Към дата петък, последният работен ден на миналата седмица, ние сме вече 713 хиляди лева минус по отношение единствено и само на медикаменти.

По думите на д-р Калинов, същата е ситуацията и в останалите центрове, до момента не е върнат нито един пациент, но това не може да продължава, защото:

Поемаме огромната отговорност да вкарваме тези лечебни заведения, които са и търговски дружества, в много голям дефицит. Ние искаме от държавата и институциите само едно - диалог. До момента няма такъв диалог. Въпреки многобройните писма, които сме изпратили до всички институции, ние не сме поканени на нито един разговор. Затова на днешната среща ще излъчим тази контактна група. Ние искаме да има дебат, защото всяка една методика, било наредба или закон, родени по този начин, по който се роди тази методика, са мъртвородени.


Подробности чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна