Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Фъртунова: Справедливост по казуса с Никол ще мотивира повече жени да търсят правата си

От около 5 години  неправителственият сектор у нас повдига поетапно тема за упражняване на насилие по време на раждане върху българските жени и за системните пороци в майчиното здравеопазване.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ адв. Даниела Фъртунова, юрист в програмата "Мониторинг и  изследвания" на Българския Хелзинкски комитет, която припомни множеството кампании с искания за права на родилките, проведени у нас през годините.

Едва сега, когато беше упражнено насилие срещу бебенцето, се развихри тази тема. Тоест, за нас тя не е нова, но за българското общество определено е била неосъзната и е трябвало да се случи нещо толкова чудовищно, за да се отключи темата за майчиното здравеопазване и за проблемите в системата у нас – за човешките права на майката, на новороденото и отделно за условията на работа на акушерките.

Важно е да се получи справедливост по казуса с Никол, защото това ще мотивира повече жени да търсят правата си, коментира юристът. Тя коментира, че в останалите европейски страни със сходно на нашето здравеопазване по отношение на родилната помощ има практика жените да търсят правата си в съда, докато у нас такива дела няма.

Насилието има няколко нива. Може да се прояви под различни форми. Едно е вербалното насилие, вербалната заплаха. На Запад на жената се казва: „Ти можеш да се справиш, справяш се чудесно“ и това върши по-добра работа, отколкото заплахите, които виждам, че са нормална практика у нас. Дори на ниво вербална агресия има начин това да се избегне, стига да имаме нужната подкрепа. Насилието може да бъде и чисто физическо – отявлено, каквото разпознаваме, но може да бъде и несъобразяване с информираното съгласие на жената. Тоест ако жената каже: „Не, не искам това да се извършва върху моето тяло“, медицинският екип да се съобрази с нейната воля и да ѝ обясни какви са рисковете, преимуществата, последствията. Това е информираното съгласие. То е залегнало в нашия Закон за здравето, но се оказва, че, включително и за родилната помощ, на практика много често това се нарушава.

Камерата не е панацея. Не може да има камери, където жените раждат. Раждането е  един много интимен момент, където жената трябва да бъде оставена, противно на нашите очаквания, сама със себе си на уединено място.

Важно е да има осъзнаване, заяви Фъртунова. В Родилните домове има много доказателства за това какво се е случило, но хората нямат навика да я търсят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!