Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военни, оказвали помощ при бедствията през годината: Необходима е модернизация на техниката

Снимка: БГНЕС

За старши сержант Георги Славов, спасител-парашутист в отделение „Търсене и спасяване“ във ВВС, днешният празник е двоен – освен професионален, той ще празнува и именния си ден.  И сега си спомня тежките дни на тазгодишната зима, когато в кърджалийско е трябвало да спасяват хора:

За задачите, които ни бяха възложени, бяхме оборудвани. Ние обаче се презастраховаме – да има една защита, втора защита и тогава да изпълняваш задачата. Когато защитата е само една, притеснението е много голямо. /…/ Постоянно се връщам назад и си казвам: Ако бяхме направили така, щеше да се получи по-добре. Винаги има някаква доза съмнение и винаги има нещо, което е можело да бъде по-добре направено. Обаче за момента най-важен е крайният резултат. Всички да са здрави, да няма ранени.

Капитан от втори ранг Мирослав Койчев от Щаба на военноморските сили също е трябвало да ръководи спасителни екипи. Участието им ще се запомни с предотвратяването на последиците в залетия от кал варненски квартал Аспарухово миналата година: В продължение на 12 дни около 60 души личен състав на ден помагаха на населението. Осигурихме всякаква тежка, високопроходима и специализирана техника, осигурихме полева кухня, в която БЧК приготвяше храна за бедстващите.

Командирът на алпийския батальон подполковник Димитър Кацаров се обръща с вяра в подобряване на ситуацията в навечерието на ситуацията в навечерието на празника. По време на зимните месеци, в продължение на 10 дни, алпийците пробиваха пътищата във високия до метър и половина сняг, за да доставят жизненоважни продукти за хора: Помагахме на Енергийния системен оператор, за да може да пренасят елементите на електрическите стълбове, за да има ток.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени