Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Куцкова обжалва решението на ВСС

Снимка: БГНЕС

Нели Куцкова, която беше единственият кандидат в конкурса за председател на Софийския апелативен съд, обжалва неизбирането си от Висшия съдебен съвет пред Върховния административен съд. Според нея с решението си съдебните кадровици са нарушили принципите самостоятелност, безпристрастност и предвидимост.

В мотивите към жалбата си съдия Куцкова припомня, че Комисиите по етика и превенция на корупцията и по предложенията и атестирането са дали положителни становища за кандидатурата ѝ, а по време на изслушването ѝ положителни становища за нея са изразили общо 11 от съдебните кадровици, а нито един от останалите присъстващи не е поставил под съмнение нейните професионални, управленски или нравствени качества, нито пък е заявил отрицателно становище срещу кандидатурата ѝ преди нейното гласуване. Въпреки това е получила подкрепата само на 9 от тях. Тя оспорва липсата на ясни мотиви защо ВСС приема, че не е подходяща за длъжността, в което вижда нарушение на материалното право. Нели Куцкова цитира изказвания на съдебни кадровици, които след провала на избора казаха, че решението е нищожно, защото няма мотиви.

Неуспелият кандидат за поста председател на САС смята, че решението не е взето от безпристрастен орган заради обвиненията към нея от председателя на Етичната комисия Ясен Тодоров, че е политически обвързана заради участието ѝ преди 20 години в изпълнителната власт – възможност, която законът не забранява. 

Куцкова смята още, че ВСС е действал при превратно упражняване на власт и в противоречие с изискването за добросъвестност и справедливост. Затова тя иска от Върховните съдии да отменят решението за неизбирането ѝ и да го върнат на съдебните кадровици, за да го мотивират.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени