Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" задължителната ваксинация на децата

Дискусията „за“ и „против“ задължителното ваксиниране на децата набра нова скорост през последните месеци. Освен във форумите на Бг-мама, темата стана актуална и сред политиците - от „Атака“ внесоха миналата седмица предложение за промени в Закона за здравето, така че ваксинирането да има доброволен характер.

За тази неделя е предвидено и провеждането на общобалкански протест за правото на информиран избор за ваксинациите.

Боян Юруков е баща, който живее със семейството си в Германия и активно участва в дискусиите „за“ и „против“ ваксините. Следи отблизо и епидемията от морбили, която най-силно засегна Берлин:

Има сериозна информационна кампания. Във всеки кабинет има информация, че трябва да се харчат стотици милиони за информационни кампании за това, че трябва да се ваксинират хората, но за съжаление антивакс движението в Германия е едно от най-силните и има страшно много хора, които не се ваксинират. Големият проблем е не толкова средното ниво на ваксинация в страната, което е малко по-ниско от България, а това, че хората, които не се ваксинират, трупат т.нар „джобове“ в различни детски градини, квартали именно заради това струпване на деца, които са неваксинирани. Понякога стига до 70% в определени детски градини. Това е предразположение към много сериозни епидемии и именно това виждаме в Берлин, разказа Боян Юруков в предаването „Хоризонт до обед.“

Той посочи, че в България има регистрирани 30 случая, при които се наблюдават странични ефекти в резултат на ваксинация.

Според него предложението, което „Атака“ внесе в българския парламент, копира идеи на антивакс движението в Германия:

То предвижда, че родителите трябва да дават изрично писмено съгласие децата им да бъдат ваксинирани. Това нещо го няма никъде, дори в държавите, където е доброволно или препоръчително ваксинирането, не те питат искаш или не.

Предложенията, внесени от „Атака“, са изпратени за становище до експертите в сектора, каза д- р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазване в НС:

Смятам, че всички лекари в комисията имат еднозначно отношение като необходимост от запазване на принципите на профилактика, които да гарантират по-добро здраве на нацията.

Д-р Дариткова, която е педиатър по професия, припомни случаите от 2011-а година, когато се появи епидемия от морбили заради недостатъчно ваксинално покритие на определени контингенти от населението:

Резултатите са 24 хиляди заболели, 24 починали. Имаме спомени и от по-далечното минало, когато полиомиелитът все още беше факт. Последните случаи на полиомиелит в България са от 2001-ва година.

Ангажиментът, когато трябва да говорим за ваксините, е не само към собственото ни здраве и собствените ни деца, ангажиментът е към общото здраве и към околните, които също могат да пострадат от едно наше необмислено решение за отказ от имунизации, коментира д-р Дариткова.

Личното убеждение на главния здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев е, че имунизациите трябва да бъдат препоръчителни, но с условието, че като общество сме готови за това. Той посочи какво показват данните сега, когато ваксините са препоръчителни при някои заболявания:

Покритието срещу грип в България е между 2% и 3%. Имунизацията срещу рак на маточната шийка, с една много добре организирана информационна кампания – покритие 20%. Профилактични прегледи, които държавата осигурява и плаща за всички български граждани – посещаемостта е под 20%. Много ясно какво ще е покритието ни при въвеждане на незадължителен характер на ваксините.

Покритието за задължителните ваксини у нас се движи между 92% до 96%, посочи д-р Кунчев.

Всички гледни точки можете да чуете в звуковите файлове.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени