Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любчо Куртелов: Националният мир в Македония е на стъклени нозе

Снимка: БГНЕС

В Куманово имаше етническо напрежение през 2001-ва година, но това приключи с един политически мир и оттогава не е имало. Затова и това, което се случи сега, беше изненадващо. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на Сдружението на българите в Охрид – "Хоризонти" Любчо Куртелов.

Кумановските села са населени с албанско население и това е един добър плацдарм, за да се генерира един такъв конфликт.


Куртелов коментира, че в страната все още не са чули за какво се бори групировката.

Тези, които следят политиката в Македония, знаят, че известно време има напрежение сред населението към правителството заради много афери. Един от опозиционните лидери – ген. Стоянчо Ангелов, предупреди, че след известно време – 15-и май, каза той, ще се случи един такъв атентат, на една група терористична, бандити по-точно, от Косово са дадени 2 000 000 евро, за да направят такъв конфликт. 

Председателят на Сдружението на българите в Охрид коментира, че е възможно ситуацията да бъде използвана, за да се забранят събиранията на хора в Македония и да се тушира гражданското недоволство.

Националният мир в Македония е на стъклени нозе и не трябва много, за да се запали този пожар. Това е една много опасна искра.

Интервюто на Веселина Миланова с Любчо Куртелов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна