Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Ралчев: В Македония смятат, че този конфликт и тази терористична група са спуснати отгоре

Снимка: БГНЕС

Мисля, че мнозинството от хората в Македония не възприемат инцидента в Куманово като съществуваща заплаха. Те смятат, че този конфликт и тази терористична група им е спусната отгоре. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Стефан Ралчев от Института за национални и международни изследвания:

Естествено, че идеята на г-н Груевски е да дефокусира вниманието от случващите се протести в Македония към такива изкуствено фабрикувани етнически конфликти. В подкрепа на това мога да спомена, че към 20-21 април някаква подобна група превзе граничен пункт на границата между Македония и Косово точно когато беше апогеят на т.нар. "информационни бомби", спускани от опозиционния лидер Зоран Заев.

На Балканите винаги е лесно да се стигне до по-голямо напрежение, ако се върви в тази посока, коментира Ралчев, който изрази увереност, че и македонският, и албанският народ няма да се оставят да бъдат подведени.

Експертът е на мнение, че антиправителствените протести в Македония са истински, граждански и ще продължат:

ЕС играе много плаха роля в Македония в последните години. След едно синхронизирано действие на протестиращи и по-сериозна реакция от страна на ЕС, аз смятам, че следващите 2 до 3 месеца на премиера Груевски ще се наложи да подаде оставка. За него това няма да е чак такъв прецедент. Той на няколко пъти досега предизвиква сам предсрочни избори.

Интервюто на Веселина Миланова със Стефан Ралчев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна