Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Марков: Промените в Конституцията могат да се окажат само козметични

Снимка: www.csd.bg

Начинът, по който започнаха дебатите по конституционнната реформа, е изненадващ, заяви пред "Хоризонт" Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията:

По принцип съм малко изненадан от начина, по който тези конституционни поправки и въобще дебатът по тях започна, тъй като, след като беше приета Стратегията за реформа на съдебната власт, там тези поправки отсъстваха. После сякаш отникъде се появиха внезапно идеите за конституционни промени и още от този момент сякаш се създаде впечатление, че целта е друга, а не е ефективна съдебна реформа. И в хода на дебата до този момент това като че ли все по-ясно прозира, тъй като всички почти политически сили започват по един или друг начин да отричат една или друга идея. Особено фрапиращо е в случая с прокуратурата, тъй като, ако наистина се тръгва към конституционни промени, статутът на прокуратурата е задължително е едно от нещата , които трябва да бъдат коригирани, тъй като всички опити за съдебна реформа досега рано или късно се сблъскват централно именно с проблема, наречен Конституция, и необходимостта от конституционни поправки. Така че много разочароващо е това, че сякаш прокуратурата ще остане извън този дебат, извън този кръг на конституционни поправки.

Димитър Марков коментира вчерашните думи на бившия служебен премиер Георги Близнашки:

Изненада ме реакцията на господин Близнашки, още повече че, като се има предвид, че той е специалист именно в тази област, ние многократно сме предлагали от Центъра за изследване на демокрацията радикална реформа в прокуратурата. Прокуратурата във вида, в който съществува в момента, е на практика безконтролна, а пък високата степен на централизация я прави зависима от една личност и ситуацията, която имахме при главния прокурор Никола Филчев, беше именно родена от този начин на управление. Така че гаранция, че при сегашното състояние това не може да се повтори, няма.

Според Димитър Марков може да стигне до там промените в основния закон да се окажат главно козметични:

От начина, по който тече дебатът до този момент, според мен рискът за това е огромен. Според мен, мога да допусна, че точно това ще случи. Още по-голям е рискът да не би точно за сметка на тези конституционни реформи и затова, че ще отчетем тях като стъпка напред, в съдебната реформа, да се изостави работата по Стратегията, която, без да има връзка с конституционните промени, все пак е един добър документ, чието изпълнение все пак е в състояние да доведе до положителни резултати. Мен много ме притеснява, че с конституционния дебат започна сякаш да се изтиква на заден план работата по Стратегията, да се спре работата временно по Стратегията и да се купи едно време с хоризонт от няколко месеца до година може би, в който процесът по реформите ще се спре в името на тези наистина козметични промени в конституцията.

Интервюто на Силвия Великова с Димитър Марков можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна