Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София се провежда конференция на тема: "70 години от края на Холокоста"

Максим Бенвенисти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В София се провежда международна конференция на тема: "70 години от края на Холокоста и победата над нацизма, 25 години от възстановяване на дипломатическите отношения между република България и Държавата Израел". Еврейската общност в България е от най-древните в Европа.

Председателят на организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти каза за БНР, че на конференцията ще бъдат отбелязани важни дати и допълни:

Краят на Холокоста създаде възможност да се изгради Държавата Израел. Изграждането на Държавата Израел е един акт, към който България има непосредствено значение. Фактът е малко известен. Обикновено когато в България се каже "евреи", се говори за спасението, но България продължава своето "съучастие", в най-добрия смисъл на думата, в изграждането на Израел. 50 000 български евреи заминават свободно от България в Израел – в новоосвободената, новосъздадена държава. Даже и преди официалното ѝ създаване. Няма другаде в Европа общност, която да се е съхранила.

Посланикът на държавата Израел Шаул Камиса Раз припомни, че дълг на човечеството е да предотврати повтаряне на катастрофа като Холокоста спрямо евреите или други етноси:

За съжаление това, което се случва по света - в Сирия, Ирак и много други места, показва тенденция  към Холокост. Има геноцид! Има малцинства, които напускат своята държава и домове. Много от тях загинаха по пътя!

Несъмнено основата за противопоставяне на подобни дейности изисква действия на местно, регионално и международно ниво, обобщи дипломатът, като изтъкна ролята на любовта, образованието и толерантността.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени