Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът на работещите в Комплексния онкологичен център в Стара Загора продължава 7-и ден

Според д-р Атанас Бадов сливането на онкодиспансерите с многопрофилните болници няма да подобри дейността им

Снимка: Радио Видин

Седми ден продължава протестът на работещите в Комплексния онкологичен център в Стара Загора, който обслужва болни от област Стара Загора и Сливен. Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ е против сливането на онкологичните центрове с многопрофилните болници в страната. Това становище изрази д-р Атанас Бадов, председател на синдиката в Университетската болница в Стара Загора. За запазването му се обяви и кметът на града Живко Тодоров.

Според д-р Бадов, предложението за сливането на онкодиспансерите с многопрофилните болници няма да подобри дейността им и няма да доведе до по-достъпни  и до по-качествени медицински услуги. Освен това никъде не се посочва какъв е очакваният икономически ефект от това сливане. Позицията на синдиката ще бъде изпратена в декларация до министъра на здравеопазването и до парламентарната комисия.

Пред "Хоризонт" кметът на Стара Загора Живко Тодоров се обяви за запазване на сегашния статут на Онкологичния център и коментира, че реформата в здравеопазването трябва да стартира от други лечебни заведения:

Има общински болници, които са неефективни, които знаем, че покриват само фиктивно определени нива, а всъщност лечението на пациентите и здравната грижа не е добра.

На сесия Общинският съвет в Стара Загора ще подкрепи с декларация позицията, изразена от кмета Тодоров. Ако Онкологичният диспансер все пак бъде закрит не е изключено Общината да бъде принудена да върне 7 милиона лева на оперативната програма "Регионално развитие", с които беше изграден обзаведен бункер за лъчелечение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени