Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Раева: Маргарита Рангелова приемаше професията си като мисия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Маргарита Рангелова приемаше професията си като мисия. Мисия да бъдат в полза за нещо красиво и истинско. Тя е една от двете журналистки, които направиха така, че художествената гимнастика да стигне до всяко сърце. Там имаше наистина градивна критика. Те правеха критиката да бъдат в помощ, а не да разобличат или омаскарят. В същото време тя пресъздаваше всичко по един уникален начин, защото не винаги българския зрител можеше да види всичко. С тези думи президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева си спомни за легендарната спортна журналистка Маргарита Рангелова. В нейна памет в събота и неделя ще се проведе международен турнир. Домакин на състезанието ще е зала "Универсиада".

Надпреварата се организира от клуб "Левски" за 20-и път. Призът "Маргарита Рангелова" по традиция се присъжда на треньора на победителката в многобоя при жените, това съобщи президентът на синия клуб Нешка Робева.

Заявка за участие в състезанието са подали 18 клуба от 9 страни. 22 са състезателките при девойките, а 19 при жените. Извън стартовия списък е победителката в последните две години – Невяна Владинова. Тя заедно с Мария Матева и ансамбъл жени ще ни представят в кръга от Световната купа в Ташкент.

Ако момичетата ни успеят да си изиграят добре съчетанията, ще влязат в борбата за медалите, така Илиана Раева коментира очакванията си за представянето на гимнастичките ни в Узбекистан.

Очаквам момичетата ни да покажат добра форма и да си изиграят съчетанията, както трябва. Турнирът е много силен и всички фаворити при ансамблите са там. Има общо 12 ансамбъла, което е доста сериозна цифра за този турнир, както и всички най-силни гимнастички в индивидуалните дисциплини са там. Надявам се, Невяна и Мария ще успеят да покажат съчетанията си в най-добрата си светлина. Нашите момичета в момента са наистина конкурентоспособни. Ако успеят да се справят, съм сигурна, че ще имаме медали и в ансамблите, и индивидуално. Запозната съм много детайлно със съчетанията на момичетата и им казах, че ако успеят да си ги изиграят добре, те ще се набъркат в борбата за медалите. Много са талантливи и имат голям потенциал. Вярвам, че когато трябва, ще ги изявят. Няма прохождащи, когато се състезаваш сред елитните състезатели. При девойките направихме изключителен отбор за кратко време. При девойките обаче на европейското първенство имаше страхотна конкуренция както при ансамблите, така и при индивидуалното. Страхотен възход има на художествената гимнастика в последните години и популяризирането на спорта в Европа. За мен нашия ансамбъл беше истинска гордост и щастие, защото стартът им беше много страшен, защото започнаха от нулата. Щастлива съм, че станаха медалистки, каза още Раева.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна