Акад. Петър Иванов: Българският език изчезва

Снимка: БГНЕС
Българският език изчезва, заяви пред "Хоризонт" акад. Петър Иванов – директор на Института за демографска политика в България и университетски преподавател. Той разкритикува министъра на образованието проф. Тодор Танев: 

Министърът (проф. Тодор Танев бел.ред.) не каза редица истини. Значи той каза радикални реформи, каквито правят от 26 години, и с едни общи фрази за нови стандарти, за едни генерирания почна да говори. Той не каза нищо по онези важни въпроси, които касаят младежите и образованието. Той не каза например, че два текста за йога философията, която е абсолютно чужда, бяха включени в теста по български език в матурата в сряда, върху които бяха изградени 13 въпроса. Какво прави йога философията в християнската държава България по конституция? Аз нямам думи.

Той, например, би трябвало да знае какво е състоянието на образователната система. Значи България е на първо място по неграмотност в ЕС. Ние сме на 53-то място в света по грамотност, значи пред са Киргизстан, Тринидад и Тобаго, Туркменистан, Тонга и т.н. По официални данни 41 процента от лицата до 16 години у нас са неграмотни, във Финландия този процент е 8%. Социалното министерство говори за 70% от хората без работа, че са напълно неграмотни.

Също така българският език е вече чужд за голяма част от българските ученици. Значи повече от половината, по наши данни 55% от учениците от 1-ви до 3-ти клас, нямат за майчин език български и имат проблеми с българския език. Значи българският език изчезва. Българският език го говорят два пъти по-малко хора, в сравнение с едни 25 години само назад.

Акад. Петър Иванов коментира и въпроса с фалшивите дипломи:

Ако имате пред вас компютър, щракнете в Гугъл търсачката "продавам дипломи" с кавички и ще ви излязат, знаете ли колко резултата? 56 хиляди резултата. Ако отворите "купувам дипломи" там са 13-14 хиляди, алъш-веришът, бизнесът върви. Кой в България нормален човек ще отиде да учи и да плаща, а няма да си изкара една диплома? Това е обект на едни други институции. Значи този сайт е бил закрит, даден на прокуратурата и след това той пак е възстановен и пак продава, хората си работят. Вие виждали ли сте, аз никога не съм виждал в живота си обучаващ се в автомобил представител на ромския етнос, а колко хора от тях имат шофьорски книжки. Тези шофьорски книжки се дават само срещу средно образование, там каквото образование се изисква. Къде са ги завършили тези хора?

Интервюто на Лили Маринкова с акад. Петър Иванов можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Археолози откриха древни светилища на развита цивилизация в Чили

Учени от Чили установиха, че археоложките комплекси "Тулан-52" и "Тулан-54" са церемониални центрове от неолита, а не временни селища, съобщи сайтът "Физ.орг". Каменните съоръжения "Тулан-52" и "Тулан-54" се намират в пустинята Атакама в Чили. Разкопките на двата обекта приключиха съответно през 1985 г. и 2015 г. "Тулан-52" бил построен около 5000..

публикувано на 15.11.18 в 02:05

Изгубен древен град е открит при разкопки в Гърция

Гръцкото министерство на културата оповести, че археолози са локализирали първите убедителни останки от изгубения древен град Тенеа, който според преданието е бил заселен от троянски военнопленници след превземането на Троя от гърците, съобщи "Асошиейтед прес". Според информацията разкопките, проведени през септември и началото на октомври на..

публикувано на 15.11.18 в 02:03

Международният еталон на килограма скоро ще бъде свален от своя пиедестал

Международният еталон на килограма, който от 130 години е използван за всички измервания на маса, скоро ще бъде заменен с математическа константа, предаде "Франс прес". Масата на този цилиндър от платино-иридиева сплав с дължина 3,9 сантиметра и диаметър също 3,9 сантиметра определя килограма от 1889 г. Цилиндърът е се съхранява в Международното бюро за..

публикувано на 15.11.18 в 02:01

Полски астрономи откриха в Млечния път две нови планети

Полски астрономи откриха в Млечния път две нови планети, за които може да се окаже, че принадлежат към т.нар. планети-скитници. Това са обекти с кръгла форма и тегло като на планета, но не обикалят около звезда, а се движат свободно из космоса. Според астрономите, подобни небесни тела не могат да се формират самостоятелно, а са били изкарани от..

публикувано на 15.11.18 в 01:59

Прекратено е разследването относно изчезването на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей

Френските власти съобщиха, че са прекратили разследването относно изчезването и последващото задържане в Китай на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей, предаде "Асошиейтед прес". Не са открити доказателства на твърдението на съпругата му, че е получила заплашително обаждане след задържането му от китайските власти. Грейс Мън беше разказала..

публикувано на 15.11.18 в 01:06
Белият дом

Телевизия "Фокс нюз" обяви, чес е присъединява по заведеното от Си Ен Ен дело срещу Белия дом

Телевизия "Фокс нюз" обяви, че се присъединява по заведеното от Си Ен Ен дело срещу Белия дом, предаде "Франс прес". Причина за делото, заведено от Си Ен Ен стана отмяната на акредитацията на журналиста на телевизията Джим Акоста от стана на президентството. Акредитациите не "трябва да се използват като оръжие", заяви директорът на "Фокс нюз" Джей..

публикувано на 15.11.18 в 01:03

За десета поредна година Райфайзенбанк организира благотворителната инициатива "Избери, за да помогнеш"

Досега кампанията е подпомогнала 233 социални, образователни и екологични каузи в цялата страна с над 2 700 000 лв. Приоритет в тазгодишната инициатива ще бъдат проекти с акцент върху наболелите проблеми на обществото, съобщи координаторът на кампанията Руслана Щилянова: " Здравеопазване - майчино и детско здраве, превенция на хроничните..

публикувано на 14.11.18 в 23:37