Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Петър Иванов: Българският език изчезва

Снимка: БГНЕС
Българският език изчезва, заяви пред "Хоризонт" акад. Петър Иванов – директор на Института за демографска политика в България и университетски преподавател. Той разкритикува министъра на образованието проф. Тодор Танев: 

Министърът (проф. Тодор Танев бел.ред.) не каза редица истини. Значи той каза радикални реформи, каквито правят от 26 години, и с едни общи фрази за нови стандарти, за едни генерирания почна да говори. Той не каза нищо по онези важни въпроси, които касаят младежите и образованието. Той не каза например, че два текста за йога философията, която е абсолютно чужда, бяха включени в теста по български език в матурата в сряда, върху които бяха изградени 13 въпроса. Какво прави йога философията в християнската държава България по конституция? Аз нямам думи.

Той, например, би трябвало да знае какво е състоянието на образователната система. Значи България е на първо място по неграмотност в ЕС. Ние сме на 53-то място в света по грамотност, значи пред са Киргизстан, Тринидад и Тобаго, Туркменистан, Тонга и т.н. По официални данни 41 процента от лицата до 16 години у нас са неграмотни, във Финландия този процент е 8%. Социалното министерство говори за 70% от хората без работа, че са напълно неграмотни.

Също така българският език е вече чужд за голяма част от българските ученици. Значи повече от половината, по наши данни 55% от учениците от 1-ви до 3-ти клас, нямат за майчин език български и имат проблеми с българския език. Значи българският език изчезва. Българският език го говорят два пъти по-малко хора, в сравнение с едни 25 години само назад.

Акад. Петър Иванов коментира и въпроса с фалшивите дипломи:

Ако имате пред вас компютър, щракнете в Гугъл търсачката "продавам дипломи" с кавички и ще ви излязат, знаете ли колко резултата? 56 хиляди резултата. Ако отворите "купувам дипломи" там са 13-14 хиляди, алъш-веришът, бизнесът върви. Кой в България нормален човек ще отиде да учи и да плаща, а няма да си изкара една диплома? Това е обект на едни други институции. Значи този сайт е бил закрит, даден на прокуратурата и след това той пак е възстановен и пак продава, хората си работят. Вие виждали ли сте, аз никога не съм виждал в живота си обучаващ се в автомобил представител на ромския етнос, а колко хора от тях имат шофьорски книжки. Тези шофьорски книжки се дават само срещу средно образование, там каквото образование се изисква. Къде са ги завършили тези хора?

Интервюто на Лили Маринкова с акад. Петър Иванов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна