Цигуларката Елмира Дърварова „възкресява“ стойностни произведения, потънали в забрава

Елмира Дърварова в студиото на Радио България
Снимка: Албена Безовска

Тази вечер, в зала №6 на Националния дворец на културата, предстои един от най-интересните концерти в афиша на „Салон на изкуствата“. Три световноизвестни българки, посветили живота си на музиката, се срещат за втори път в програмата „Ню Йорк-Стокхолм-София“. Премиерата беше в Стокхолм през 2014 г. Заглавието обозначава градовете, в които живеят изпълнителките. Едновременно с това загатва за пъстротата от стилове и епохи, представяни от Елмира Дърварова – цигулка (Ню Йорк), Антонина Бонева – пиано (София) и сопраното Вяра Трендафилова (позната и като Вяра Тренда, Стокхолм).


Дни преди концерта Елмира Дърварова получи „Златно перо“ – едно от престижните български отличия в областта на културата. Това е само един от поводите за нашата среща.

От началото на годината е истинска вихрушка от събития, в която "съм „потънала“ до забрава – разказва известната цигуларка. Дори не знам в кой град се събуждам, трябва да положа усилия, за да се сетя къде съм. През януари излезе мой диск, записан заедно с японската пианистка Шоко Инуе в Канада, където тя живее. Наред със Сонатата за цигулка и пиано на Цезар Франк и „Пролетна соната“ на Бетовен, включихме и романсите на Клара Шуман. Аз имам слабост към жените-композитори. Затова съм щастлива, че успях да „възкреся“ и произведение на Аманда Майер. Тя е от Швеция, била е съратничка на Брамс. Много талантлив творец, но си отива твърде рано. Сонатата, която ще изпълним с Антонина Бонева, за първи път поднесохме на публиката в Стокхолм. Не беше изпълнявана повече от 100 години. За мен е огромна радост, че ще я представим и в София.

В началото на тази година в Ню Йорк участвах в проект, наречен „Шехерезада“. Бяха поканени инструменталисти от най-елитни оркестри в САЩ, а аз бях концертмайстор. Идеята на този проект е, че както Шехерезада е успяла да отлага и в крайна сметка да предотврати насилието, така и днес това може да се постигне чрез диалог и дипломация. Концертът беше в Карнеги хол, а аз бях „главната героиня“ със солата от едноименното произведение на Римски-Корсаков и други творби. Имам и общ компактдиск и концертна програма с Аман и Аян Алихан – двама братя, които са „супер звезди“. Те са седмо поколение индийски класически музиканти, свирят на сарод – 19-струнен инструмент, подобен на ситар. Преплитаме елементи от различните традиции, на които ние сме представители. Тяхната теза е, че между източната и западната музика съществува „обща ДНК“, която не е разрушена през последните векове от строгите правила на западноевропейската предкласика, класика и т.н. пр. Другата им идея е, че представители на различни традиции, националност, пол, религия, могат заедно да покажат красотата на музиката, че изкуството може да обедини всички различия. Този проект записахме в Индия през март, дискът ще ни съпровожда на световно турне, което включва концерти през следващите три години в най-големите музикални центрове.

През март пътувах и до Швейцария, където беше основана една международна камерна формация за интерпретация на творби от Пиацола. Интересното е, че трима от музикантите в нея са българи. Освен мен това са световноизвестните Георги Василев (класическа китара) и Ирина-Калина Гудева (контрабас). И двамата живеят в чужбина. По идея на Калина групата беше наречена „Quinteto del Fuego“.  Имахме няколко много успешни концерта в Швейцария. Веднага беше издаден компактдиск със записи на живо, продуциран от голяма швейцарска фирма за аудио и видео техника.

Албум на Елмира Дърварова, записан за френска фирма, през април се изкачи на първа позиция в класацията на авторитетното онлайн списание MusicWeb International. Същата колекция се нареди сред номинираните за диск на годината. Музиката е на Рене де Кастера – почти неизвестен френски композитор от 50-те години на ХХ век.

Гордея се, че съм сред изпълнителите, които възкресяват произведения на талантливи композитори, потънали в забрава по една или друга причина – продължава Елмира. – Току-що излезе най-новият брой на британското списание "Грамофон“, където на първа страница е публикуван материал за диска, който записах с оркестъра на Виенското радио – Концерт за цигулка от Върнан Дюк , известен и като Владимир Дукелски (което е рожденото му име). Това отново е „възкресена музика“.  Руснакът Дукелски променя името си по предложение на Джордж Гершуин. Става много известен със своите мюзикъли за Бродуей, за Холивуд. Той има и инструментални творби, сред които е цигулковият му концерт, написан преди 75 години за Яша Хайфец. Големият цигулар обаче отказва да плати комисионната, настъпва неразбирателство... Концертът не е записан тогава и десетилетия е останал в архива. Аз направих първия запис. Музиката е прекрасна, много напомня стила на Прокофиев, с когото Дукелски е бил близък приятел. Всъщност, този концерт промени живота ми. Отказах се от кариерата си на концертмайстор след като вдовицата на Върнан Дюк се обърна към мен с предложение да запиша творбата. Тя е пазила партитурата години наред и е търсила солист, който да отговаря на нейните представи. Тогава взех решение да се посветя изцяло на концертна и звукозаписна дейност.Това се случи преди около шест години. Оттогава съм записала двадесет и шест компактдиска, сред които е и този. Той излезе в края на 2014 г., а сега критиците започват да го забелязват. Тъй като съм единствената, която го изпълнява, с мен се свързват от различни страни. В момента водя преговори за представянето му и вече има начертани планове да го изпълня с някои от най-големите световни оркестри. Искам отново да споделя, че съм много щастлива от наградата "Златно перо" , която току-що получих. За мен това е чест и привилегия.

Свързани новини

Български гласове в Стокхолм

С тържествен концерт в Стокхолм бяха отбелязани две респектиращи годишнини – един век от от рождението на великия бас Борис Христов и точно толкова от установяване на дипломатически отношения между България и Швеция. В програмата взеха участие три..

публикувано на 22.10.14 в 15:21
Още от категорията

Детският радиохор на БНР изнесе два престижни концерта в Будапеща

Ден след участието си в грандиозния концерт в зала „Бела Барток“ по повод 75-ата годишнина от основаването на Симфоничния оркестър на Унгарското национално радио, Детският радиохор имаше самостоятелна изява в Пиаристката църква на Будапеща. Това е..

публикувано на 13.11.18 в 17:15

Защо изкуството на Yamato има магична сила

Японските барабанисти Yamato за седми път са в България, но за първи път ще свирят и във Варна на  13.11. Каква е тайната на тейния успех, разказва Маргарита Борисова. Древното магично изкуство на ритъма въздейства и днес с пълна сила върху сетивата..

публикувано на 13.11.18 в 16:35
Група P.I.F.

P.I.F. представят албум със слънчево/облачни песни на две сцени

Сборен албум с най-популярните си слънчеви и облачни песни ще представят в една вечер с много рокендрол момчетата от P.I.F. (концертът е на 7 декември в столичния клуб City Stage). „Тази вечер ще е изключително специална за нас, защото удоволствието..

публикувано на 13.11.18 в 13:47

Boyzone издават прощалния си албум

Тази седмица ирландците от "Бойзоун" издават седмия си албум, който е обявен и като последен в тяхната дискография. Световната премиера е на 16 ноември, а заглавието на диска е Thank You & Goodnight .   Излизането на компилацията, в която има и..

публикувано на 12.11.18 в 17:07

Музикалната академия в София отдава почит на акад. Марин Големинов

Продължават събитията, с които се отбелязва 110-годишнината от рождението на големия български композитор акад. Марин Големинов. Днес под мотото "Звуковата вселена на Марин Големинов" в голямата зала на Националната музикална академия в София ще има..

публикувано на 12.11.18 в 15:01
Един от първите български професионални композитори - Панайот Пипков, създател на химна

Китката – романтичното детство на българската професионална музика

Петко Наумов, Димитър Хаджигеоргиев, Александър Кръстев, Емануил Манолов, Панайот Пипков – първите български професионални композитори, получили началното си музикално образование предимно от чешки музиканти, които около Освобождението пристигат в..

публикувано на 12.11.18 в 08:20

Vocal Sampling - затворете очи и чуйте Куба!

Vocal Sampling - акапелният еквивалент на популярната кубинска група Buena Vista Social Club! Така най-кракто и образно бихме могли да опишем вокалното изкуство, което ни предлагат шестимата мъже. Vocal Sampling - да изсвириш Куба с..

обновено на 11.11.18 в 16:13