Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движението на българските майки иска оставката на ръководството на ДАЗД

Снимка: БГНЕС

През последната година стана ясно, че не могат да бъдат изведени всички деца с увреждания от домовете. Голяма част от общините и новопостроените центрове не желаят тези деца, тъй като те са изключително тежки случаи, и специалистите и обществото не са готови да ги приемат, каза Росица Букова от Движение  на българските майки в интервю за предаването "Преди всички". В свое становище Движението поиска оставката на ръководството на Агенцията заради несправяне с деинституционализацията на децата от домовете.

По думите ѝ, деинституционализацията на децата от домовете не се случва добре: Оказа се, че има повече построени сгради, а няма деца с увреждания, които да бъдат настанени там. Ние подкрепяме като цяло този процес, защото домове не бива да има, институции за деца не трябва да има, но за да ги няма, първото и най-важно нещо е подкрепата на семейството.

Тя съобщи, че ДАЗД не е информирала родителите на една пета от  децата с увреждания, настанени в домове, че те са живи: Това доказва как една Агенция за закрила на детето през годините "тика" едни деца в едни институции, за да може да се издържа не само Агенцията, но и много други държавни структури по веригата.

В момента в домовете за деца с увреждания има около 600 деца и към момента МТСП и МЗ се опитват да разберат чия отговорност са тези деца – дали те имат нужда от социална или здравна подкрепа, каза още Букова.

Тя уточни, че Движението е предало становището си в Министерския съвет и МТСП и очаква среща с премиера или със социалния министър.

Букова посочи, че в средствата от новия програмен период не са предвидени разходи за Центровете за настаняване от семеен тип, а общините, които ще станат работодатели на тези центрове, нямат достатъчно ресурси.

Цялото интервю на Таня Величкова с Росица Букова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени