Проф. Силвия Минева: Преписването по време на изпит може да бъде и резултат от липсата на амбиция и мечти

Снимка: БГНЕС

Темата за преписването по време на матури излиза всяка година в медиите и се обсъжда, като коментарите създават усещането за един застой, за едно тъпчене на едно и също място, защото всяка година сме свидетели на това как от МОН, съответните ангажирани с осигуряването на контрол по време на зрелостните изпити лица, уверяват, че са осигурени необходимите мерки и всяка година ние слушаме как е изтекла информация, как някой е преписвал. Мисля, че това подсказва за ситуация, при която ние се съсредоточаваме върху симптомите на състоянието, а не върху неговите причини, каза проф. Силвия Минева, преподавател по етика във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Засилването на мерките за контрол, колкото и строги да са те, не могат да гарантират добротата на хората, не могат да гарантират, че те действително имат готовност и желание да спазват правилата. Фактът, че правилата се нарушават, говори за увеличаване на дистанцията между този, от когото се очаква да спазва правилата, и този, който ги създава, добави тя.

Проблемът не е от вчера и свидетелства за един непрекъснат процес на борба и противопоставяне на човека срещу системата, на преписвача срещу тези, които искат да го спрат. Бихме могли да си поставим въпроса кога някой е склонен да преписва? Бих казала, че освен тривиалния, баналния отговор, който обикновено си даваме на този въпрос, а именно, че един човек е склонен да преписва тогава, когато не знае, когато не е сигурен в своите знания, тогава разчита на непозволени средства, но също така преписването може да бъде резултат от липсата на амбиция и мечти, обясни проф. Минева.

Цялото интервю с проф. Силвия Минева и репортажа на Ася Пенчева чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Полицията в Чили арестува двама души заради бомбени заплахи

Чилийската полиция е арестувала двама души, след като заради бомбени заплахи вчера извънредни кацания трябваше да направят 9 пътнически самолета в Чили, Перу и Аржентина, предаде Ройтерс. 29-годишен чилийски гражданин от град Антофагаста, в северната част на Чили, е задържан във връзка с телефонните  заплахи . Вторият арестуван също е чилийски..

публикувано на 17.08.18 в 21:50
Мостът

Затвориха още един мост, проектиран от Рикардо Моранди

Властите в южния италиански град Беневенто затвориха за движение един от мостовете, проектиран от Рикардо Моранди, инженера на моста, който рухна във вторник в Генуа, предаде ДПА. Кметът на Беневенто Клементе Мастела обясни във Фейсбук, че затварянето на моста "Сан Никола" е предпазна мярка и се извини за задръстванията, които тя ще предизвика. Мостът..

публикувано на 17.08.18 в 21:47

Над 300 души са загинали при наводнения и свлачища в индийския щад Керала от края на май насам

Най-малко 324 души са загинали в наводнения и свлачища в южния индийски щат Керала през сезона на мусоните, започнал на 25 май, съобщават местните власти, цитирани от ДПА и Франс прес. От посолството на България в Делхи информираха, че няма данни за пострадали български граждани. Получена е молба за помощ от наша сънародничка, чиято дъщеря е на лечение..

публикувано на 17.08.18 в 21:45

Пороен дъжд причини наводения във Велико Търново, Горна Оряховица и региона

Пороен дъжд, придружен от гръмотевици и силен вятър, наводни пътища и къщи във Велико Търново, Горна Оряховица и региона. На много места падна и градушка, има селища с нарушено електроснабдяване. Интензивният валеж започна около 18 часа и продължи близо два часа. Наводнени бяха улица "Магистрална" и кръговото кръстовище "Качица", които поемат трафика..

публикувано на 17.08.18 в 21:39

Протестиращи жители на Петрич блокираха движението в центъра на града

Движението на автомобили в централната част на Петрич беше блокирано тази вечер закратко заради протест по повод пътния инцидент, при който пострадаха двама младежи  на 15 и 17 години.  Катастрофата беше предизвикана от 18-годишен шофьор, който ги блъсна на тротоара на една от главните улици в града. През целия ден жители на Петрич протестираха..

обновено на 17.08.18 в 21:34

Сайтът на Агенцията по оклна среда вече работи

Сайтът на Изпълнителната агенция по околна среда вече работи. Отстранен е техническият проблем, причинен от разпад на интернет връзките.  Сървърите са в пълна изправност и няма опасност за наличната в тях информация, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

публикувано на 17.08.18 в 20:08

Агенцията за проучване на река Дунав получи нов кораб

Корабът "Осъм", който от днес е собственост на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав, акостира в Русе след първото си плаване по реката от корабостроителницата във Варна. Това е третият плавателен съд, построен специално за нуждите на Дунавската агенция Корабът Осъм, както ще бъде вписа в регистрите, е построен от..

публикувано на 17.08.18 в 20:06