Проф. Силвия Минева: Преписването по време на изпит може да бъде и резултат от липсата на амбиция и мечти

Снимка: БГНЕС

Темата за преписването по време на матури излиза всяка година в медиите и се обсъжда, като коментарите създават усещането за един застой, за едно тъпчене на едно и също място, защото всяка година сме свидетели на това как от МОН, съответните ангажирани с осигуряването на контрол по време на зрелостните изпити лица, уверяват, че са осигурени необходимите мерки и всяка година ние слушаме как е изтекла информация, как някой е преписвал. Мисля, че това подсказва за ситуация, при която ние се съсредоточаваме върху симптомите на състоянието, а не върху неговите причини, каза проф. Силвия Минева, преподавател по етика във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Засилването на мерките за контрол, колкото и строги да са те, не могат да гарантират добротата на хората, не могат да гарантират, че те действително имат готовност и желание да спазват правилата. Фактът, че правилата се нарушават, говори за увеличаване на дистанцията между този, от когото се очаква да спазва правилата, и този, който ги създава, добави тя.

Проблемът не е от вчера и свидетелства за един непрекъснат процес на борба и противопоставяне на човека срещу системата, на преписвача срещу тези, които искат да го спрат. Бихме могли да си поставим въпроса кога някой е склонен да преписва? Бих казала, че освен тривиалния, баналния отговор, който обикновено си даваме на този въпрос, а именно, че един човек е склонен да преписва тогава, когато не знае, когато не е сигурен в своите знания, тогава разчита на непозволени средства, но също така преписването може да бъде резултат от липсата на амбиция и мечти, обясни проф. Минева.

Цялото интервю с проф. Силвия Минева и репортажа на Ася Пенчева чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

От днес започва ремонт на пътя София - Перник през Владая

От днес започва ремонт на пътя София - Перник през Владая, съобщиха от пътната агенция. Целта е до началото на ноември да се обнови участък от километър и половина. Властите обявиха, че движението в отсечката ще се осъществява без ограничение, за да не се затруднява трафикът и евентуално ще се работи през нощта. Предстои да бъде въведена временна..

публикувано на 23.10.18 в 04:25

Днес ще бъде подписан договорът по проекта за модернизация на спешната медицинска помощ

Днес ще бъде подписан договорът по проекта за модернизация на спешната медицинска помощ. С изпълнението му се очаква цялостно реформиране на спешната медицинска помощ и по-добро качество на услугата. Стойността на проекта е над 163 милиона лева. Предвижда се да бъдат купени 400 линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура и да бъдат..

публикувано на 23.10.18 в 04:24

Днес тържествено ще бъде отбелязана 25-годишнината от създаването на SOS детско селище Трявна

Празникът в детското SOS селище в Трявна ще започне с представяне на документалния филм "Първото семейство". Той разказва за шестте деца и тяхната SOS майка, събрани преди 25 години в къща №1 от селището. Сдружението в България е част от международната организация е първото, което след демократичните промени у нас предоставя алтернатива на..

публикувано на 23.10.18 в 03:53

Техническият университет в София е домакин на кариерния форум "Дни на кариерата"

Форумът ще срещне представители на повече от 120 компании и организации на професионалните направления, по които се обучават студентите в Техническия университет. Много от тях са именно и дефицитните специалности на пазара на труда. Затова работодателите ще представят своите дейности и ще предложат стажантски позиции, работни места и..

публикувано на 23.10.18 в 03:47

Започва информационна кампания в защита на Пирин

Експерти на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ започват информационна кампания в защита на Национален парк Пирин в 9 града на страната. Срещите се организират с подкрепата на гражданите, които протестираха през цялата първа половина на годината срещу планираното застрояване на световното..

публикувано на 23.10.18 в 03:35

Нови 22 камери за видеонаблюдение ще бъдат монтирани в Ловеч и няколко села от общината

Изградената система за видеонаблюдение, на територията на община Ловеч досега включваше 56 камери. Кметът Корнелия Маринова поясни, че новите ще бъдат монтирани на възлови места: „Ще бъдат синхронизирани с камерите на МВР и това да ни дава информация за нарушения на обществения ред, за опазване на общинската собственост, на живота и здравето на..

публикувано на 23.10.18 в 01:27

Стартира проектът за интегриран градски транспорт на Дупница

Стартът на проекта за интегриран градски транспорт на Дупница бе даден, като стойността на проекта е за над 7 млн. лв., от които над 6 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът включва ремонт на съществуваща и изграждане на нова улична мрежа – общо около 7 километра, полагане на тротоари, поставяне на светофарна уредба и на 13..

публикувано на 23.10.18 в 01:22