Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Силвия Минева: Преписването по време на изпит може да бъде и резултат от липсата на амбиция и мечти

Снимка: БГНЕС

Темата за преписването по време на матури излиза всяка година в медиите и се обсъжда, като коментарите създават усещането за един застой, за едно тъпчене на едно и също място, защото всяка година сме свидетели на това как от МОН, съответните ангажирани с осигуряването на контрол по време на зрелостните изпити лица, уверяват, че са осигурени необходимите мерки и всяка година ние слушаме как е изтекла информация, как някой е преписвал. Мисля, че това подсказва за ситуация, при която ние се съсредоточаваме върху симптомите на състоянието, а не върху неговите причини, каза проф. Силвия Минева, преподавател по етика във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Засилването на мерките за контрол, колкото и строги да са те, не могат да гарантират добротата на хората, не могат да гарантират, че те действително имат готовност и желание да спазват правилата. Фактът, че правилата се нарушават, говори за увеличаване на дистанцията между този, от когото се очаква да спазва правилата, и този, който ги създава, добави тя.

Проблемът не е от вчера и свидетелства за един непрекъснат процес на борба и противопоставяне на човека срещу системата, на преписвача срещу тези, които искат да го спрат. Бихме могли да си поставим въпроса кога някой е склонен да преписва? Бих казала, че освен тривиалния, баналния отговор, който обикновено си даваме на този въпрос, а именно, че един човек е склонен да преписва тогава, когато не знае, когато не е сигурен в своите знания, тогава разчита на непозволени средства, но също така преписването може да бъде резултат от липсата на амбиция и мечти, обясни проф. Минева.

Цялото интервю с проф. Силвия Минева и репортажа на Ася Пенчева чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени