Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Категорично против сме всякакви изказвания за федерализация на Македония

Зоран Заев потърси помощ от България на среща с Борисов

Заев: По мирен начин, без насилие трябва да се намерят решенията

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов отново заяви, че е против федерализацията на Македония. Министър-председателят каза това след срещата си с председателя на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев, който е на посещение у нас. Освен с Борисов Заев разговаря и със заместник-председателя на БСП Янаки Стоилов, както и с министъра на външните работи Даниел Митов.

Македония има подкрепата на България за присъединяване към Европейския съюз и НАТО, заяви след срещата премиерът Борисов, като подчерта позицията на страната ни, че много държим по демократичен и мирен път да се реши политическата криза в съседната ни страна: Категорично против сме всякакви изказвания за федерализация на Македония. Държим управляващите и опозиция да намерят диалог и общ език, такъв, какъвто Европа изисква. Не се месим във вътрешните работи на Македония, но ни притеснява това, че там е политическа криза – и то е на нашата граница, един народ, който е най-близък до България. Преди десетина дни се чухме със Зоран и тогава решихме да направим тази среща днес в България. Направихме я заедно и с българската опозиция в лицето на социалистите, за да покажеме, че в България не се делим на леви и десни, когато касае стабилността на една държава, каза Борисов и се оттегли.

Пред медиите лидерът на македонската опозиция Зоран Заев заяви, че планът за уреждане на кризата е подчинен на европейските традиции и практики, минава през служебно правителство, което да подготви демократичните избори: Не искаме да повтаряме сценария, който видяхме в Украйна, както се случи и по-рано в Сърбия. По мирен начин, без насилие трябва да се намерят решенията. Нашето искане е по примера на България е да създадем техническо правителство, без влияния на двете най-големи партии или опозицията, или властта.

Зоран Заев не скри, че цел на посещението му у нас е да се търси подкрепа, като подчерта, че подкрепа вече е получена със съгласието на Брюксел да се отворят преговорните глави "Правосъдие" и "Свобода на медиите".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени