Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Николов:

Г-жа Нейнски ще се сблъска в Турция с проблеми, които са извън нейната компетенция

Снимка: БГНЕС

Предложението на правителството Надежда Нейнски да бъде посланик на България в Турция представлява компромис. В Турция е по-добре да бъде изпратен човек, който е професионалист, който познава всички проблеми в страната и владее езика. Липсва правилното разбиране на професията дипломат и голямото ѝ значение за защитата на интересите за България.

Това каза в предаването "Хоризонт за вас" Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания и международни отношения и обясни:
Назначението на г-жа Нейнски за посланик в Турция има плюсове и минуси. Тя е позната личност там, ще бъде приета добре. В международната политическа практика, когато се изпраща човек, заемал висок пост като нея, това е демонстрация на уважение. Г-жа Нейнски ще се сблъска обаче с проблеми, които са извън нейната тясна компетенция като ситуацията в Близкия изток, в който Турция се стреми да стане водеща сила, икономическите, енергийните проблеми и сложните двустранни отношения между България и Турция. Тук се иска човек, който да е запознат, да има капацитета по самата страна, добре би било да се знае езикът и да познава културата на южната ни съседка.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени