Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел не изключи възможността за реформи в ЕС, както иска Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британският премиер Дейвид Камерън се срещна с германския канцлер Ангела Меркел като част от разговорите си с европейските лидери, в които се опитва да издейства реформи на Евросъюза преди провеждането на референдум за членството на Великобритания през 2017 година.

Ангела Меркел се обяви за конструктивен подход към желанието на Великобритания за реформи:

Подхождам конструктивно към разговорите, искам да намеря решение. Като се замисля как започнахме преговорите за бюджета и все пак намерихме решение, това е отличен пример за сближаването на привидно непримирими позиции, заяви Меркел на съвместната пресконференция с Дейвид Камерън. 

Двамата лидери подкрепиха позицията на германския вицеканцлер Зигмар Габриел, който се обяви за Европа на "различни скорости."

Споделям мнението му и искам да кажа, че това вече се случва - например с държавите в еврозоната, които имат повече задължения от другите, както и тези в Шенген. Така че Европа на "две скорости" е днешната реалност, каза германският канцлер. Според Дейвид Камерън Европа не само се движи с различни скорости, но понякога и в различни посоки:

Европа трябва да има гъвкавостта на мрежа, а не сковаността на блок. Мисля, че започнахме да намираме тази гъвкавост и трябва да я окуражаваме, а не да се плашим от нея. Да я приемаме за силна страна на Европата, която искам да изградя. Сила е да можеш да обединиш различните държави, различните им желания и различните им позиции за правилния избор.

Коментирайки корупционния скандал във ФИФА, Камерън заяви, че президентът Сеп Блатер трябва да подаде оставка:

По мое мнение той трябва да се оттегли. Не може да отправят обвинения в корупция на такова ниво и в такива мащаби срещу организацията ти и да се преструваш, че си правилният човек да я ръководи. Той трябва да си тръгне. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

На свой ред Меркел призова за прозрачност във футболната организация:

Централният въпрос е корупцията там да се прекрати, да се наложи прозрачност. Това е абсолютно наложително както за красивата игра футбол, така и заради феновете, които са милиарди по света.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени