Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да се удължава кандидатстването за субсидии за очертаване на площите

Десислава Танева
Снимка: БГНЕС

Срокът за кандидатстване на земеделски производители за субсидии за очертаване на площите няма да бъде удължен до 15-и юни, каза министърът на земеделието Десислава Танева. Тя допълни, че решението е договорено с браншовите организации:

Ако този срок бъде удължен с още две седмици, това ще направи невъзможно есенното плащане, което е жизнено важно за животновъдите. Така че това е един срок, който го постигнахме с консенсус. Ние въведохме правното основание без системата на администрацията, софтуерът, да е готов за това. Днес приключва последният срок, в който ще се регистрират правни основания. Надявам се, в ИСАК да са отразени следващата седмица и земеделските стопани, които са отворили заявления, да успеят да ги затворят.

Министерството веднага е реагирало на сигнала на ДПС за област Силистра, където земеделци не са успели да подадат заявления в поземлените комисии заради технически и организационни проблеми. Администрацията ще работи и в почивните дни, за да се навакса забавянето, увери министър Танева:

Днес заместник-министърът ще пътува към Силистра, за да контролира как ще бъде организирана работата, така че да не пострада нито един земеделски производител от служител, който е по-скоро чиновник, без да го интересува какъв ще е резултатът за земеделския производител. Така че всичко ще бъде отстранено в тези три дни, включително събота и неделя. Защото отварянето на заявления от понеделник насетне вече носи 1% санкция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна