Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Михайлов: Фондация "Америка за България" овладява Софийската филхармония

Илия Михайлов
Снимка: БМС

Назначаването на Виктор Стоянов за изпълняващ длъжността директор на Софийската филхармония е огромна обида към гилдията. Фондацията "Америка за България“ се намесва пряко в работата на Филхармонията. Това каза в предаването "Хоризонт за Вас“ диригентът Илия Михайлов по повод напрежението във Софийската филхармония.

Михайлов очерта двата основни конфликта в момента и обясни,че резултатът от управлението на Стоянов са генерирани проблеми:

Първият е назначаването на Виктор Стоянов за директор на Филхармонията , който е клавиристът на естрадна група "Киора“ – това е една огромна обида. Очевидно на бившият протестър, "осребрил“ недоволството си като заместник-министър на културата в служебното правителство и веднага уволнен от премиера Борисов, очевидно поради несправяне с работата си, сега се търсим работа. Пита се – кой лансира Виктор Стоянов.

Вторият проблем във Филхармонията е назначаването на г-жа Светлина Терзиева. Директор на програма във фондацията "Америка за България“ сега заема най-важната длъжност във Филхармонията - мениджър и управление на творческата дейност. Получава се, че една чужда фондация поставя една от директорките си на най-важната позиция на един национален културен институт и така фондацията се намесва пряко в работата на Филхармонията, превземайки я отвътре. Фондация "Америка за България“ де факто си има филхармония. Филхармонията е изпаднала в пълна зависимост от американската фондация.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна