Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България би спестила 700 милиона, ако 50% от съдебните спорове се решават чрез медиация

Проучване на Европейския парламент сочи, че държавите-членки на ЕС биха спестили между 20 и 40 млрд. евро, ако страните по съдебни дела първо направят опит да се споразумеят посредством медиация. България би спестила 700 млн. евро, ако по гражданските и търговски спорове се провежда медиация и при 50% от случаите чрез нея се постига споразумение.

За Европа медиациите са от няколкостотин до хиляди за държава. Единствено за Италия те са над 140 хиляди. Ако ние решим, че искаме да спестим милиони, то трябва да изменим законодателството. В България Министерството на правосъдието е активно и има работна група, която подготвя такива изменения. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" заместник-председателят на Центъра за разрешаване на спорове Севделина Александрова.

Проучванията показват, че българинът има доверие в правосъдието, противно на всеобщата нагласа, че това не е така: Тъй като първата стъпка, към която българинът прибягва при възникване на спор, е съдебната система, както и се доверява на съдиите, когато те препоръчат медиация, т.е. те слушат думата на съдията, обясни още тя.

Целта в медиацията е всеки да получи това, което му е изгодно, категорична беше Александрова: В много от случаите и двете страни излизат доволни. Такъв пример са семейните спорове. Една майка с медиация получава няколко пъти по-висока издръжка, а бащата – повече време с детето си, отколкото може да получи в съда.

В момента в България се говори за граждански и търговски дела и предстои да се установи кои дела са с най-голямо обществено значение, допълни тя: В закона трябва да се напише единствено, че по определени видове спорове, които ние ще изберем за нашата държава, е необходимо страните да се срещнат веднъж и да опитат да проведат медиация. В Италия това дава 50% споразумения. Очакваме и в България това да се получи.

Цялото интервю на Борислава Борисова и Силвия Великова със Севделина Александрова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!