Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Темата за търсеното решение за гръцката криза и водените в Берлин разговори по темата снощи, са акцент в гръцките издания тази сутрин. Според вестник Етнос окончателният тур за решение на гръцкия дългов проблем и споразумение с кредиторите тепърва предстои. Електронното издание Нюз.ин съобщава, че срещата в Берлин е преминала на фона на информации, че кредиторите готвели текст за споразумение, което щяло да бъде представено на Атина. 

Вестник Вима допърва темата, че докато в Германия шефовете на МВФ, на Европейската централна банка и Европейската комисия са обсъждали темата за дълга, в Атина икономическият екип на правителството на Алексис Ципрас е имал маратонско, според изданието, заседание. "Вима" изтъква още, че фракцията "Лява платформа" в СИРИЗА е излязла с призив към правителството да отхвърли всички ултиматуми и искания на кредиторите.
 
Изявлението на шеф на отдела за неразпространение и контрол над въоръженията в руското министерство на външните работи, че Русия има пълното право да разполага в Крим ядрени оръжия, е една от темите в руския печат.

"Крим може да стане ракетно-ядрен" полуостров, но само ако се появят сериозни заплахи за националните интереси на Русия, пише Независимая газета. Изданието уточнява, че реакцията е предизвикана от изказване на украинския външен министър Павло Климкин на неотдавнашната среща на НАТО, на която той е предупредил, че разполагането на ядрено оръжие на полуострова щяло "да стане най-сериозното нарушение на международни ангажименти от страна на Русия".
 
Само месец преди крайния срок за постигане на ядрено споразумение с Иран, инспектори от Международната организация за атомна енергия съобщиха, че запасите от ядрено гориво на Техеран са се увеличили с 20 процента през последните 18 месеца преговори, което отчасти опровергава твърдението на администрацията на Обама, че иранската ядрена програма е била замразена през този период, пише в. Ню Йорк таймс. Изданието цитира и данни от доклад на инспектори от Международната агенция за атомна енергия, които съобщават, че не са открити доказателства Иран да се стреми към сдобиване с ядрено оръжие и че Техеран е спрял работата на инсталации, които биха му дали капацитет за разработване на атомна бомба, пише американското издание.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!