Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция няма да плати на МВФ в петък без изгледи за скорошно споразумение с кредиторите

Гърция няма да осъществи предстоящото на 5-и юни плащане към МВФ, ако до тогава няма ясни изгледи за подписване на скорошно споразумение с международните кредитори, заяви днес говорителят на управляващата партия СИРИЗА Никос Филис.

Ако няма вероятност за сделка в петък или в началото на следващата седмица, не знам с точност, кога няма да платим, посочи той пред гръцката телевизия Mega TV.

В петък (5-и юни) властите в Атина трябва да осъществят плащане към МВФ за около 300 млн. евро, като това е едно от четирите предстоящи през юни покривания на задължения към Фонда за общо 1,6 млрд. евро. Без постигане на скорошно споразумение с международните кредитори, което да доведе до разблокиране на 7,2 млрд. евро от настоящата спасителна програма за Гърция в размер на 240 млрд. евро, гръцките управляващи няма да успеят да покрият тези плащания и има риск Атина да се окаже в несъстоятелност, засилвайки опасността за излизане на страната от еврозоната.

Днес гръцкият премиер Алексис Ципрас ще отпътува за Брюксел, където ще проведе среща с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с оглед продължаващите опити за скорошно постигане на споразумение с международните кредитори.

Вчера стана ясно, че кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ са постигнали договореност относно условията по сделката с Гърция и днес техният проект за споразумение ще бъде изпратен на властите в Атина. Гръцкият премиер Ципрас от своя страна обяви, че неговото правителство е изпратило на кредиторите свой вариант за предложения за реформи. На този етап обаче не е ясно какви са пресечните точки между тези две предложения за споразумение.

Депутатът на СИРИЗА в Европейския парламент Димитрис Пападимулис пък заяви пред телевизия Antenna TV, че правителството е изпратило в Брюксел 47 страници с предложения, които биха били добра основна за дискусии на предстоящата по-късно днес поредна среща на заместник-финансовите министри от еврозоната (т.нар. "работна Еврогрупа"). Ако кредиторите покажат същия реализъм, какъвто показват гръцкото правителство и премиера Ципрас, ние можем да постигнем споразумение по принцип до петък или още преди края на работната седмица, допълни Пападимулис.

В същото време обаче заместник-социалният министър Димитрис Статулис заяви пред същата телевизия, че сделката с кредиторите трябва да зачете правителствените отговорности. Споразумението или ще бъде съвместимо с обещаната от СИРИЗА политика, или няма да има сделка, подчерта Статулис.

Междувременно френският икономически министър Емануел Маркон изрази своята увереност, че в скоро време може да бъде постигнато споразумение между Гърция и нейните кредитори. Ние сме уверени в шансовете за споразумение, тъй като имаше изключително интензивна френско-германското работа по този важен въпрос, заяви Маркон пред репортери след негова среща с германския му колега Зигмар Габриел.

Европейският комисар Пиер Московиси също изрази надежда, че в следващите дни ще бъде постигано споразумение с Гърция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени