Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 000 некоректни данъкоплатци са получили предупреждение от НАП

Росен Бъчваров
Снимка: Петър Георгиев

12 000 некоректни данъкоплатци са получили предупреждение от Националната агенция за приходите (НАП) по електронната поща. Пред "Хоризонт" говорителят на данъчните Росен Бъчваров обясни, че в по-голямата част от случаите хората имат възможност да платят задълженията си, но не са го направили в срок. В същото време общо данъкоплатците са си спестили 20 млн. лева от всички отстъпки и облекчения. 

В по-голямата част от случаите получаването на имейлите е стимулирало данъкоплатците да платят задълженията си, коментира Росен Бъчваров: 

Нашата цел не е да правим принудителни събирания или със силата на репресии да прилагаме закона, защото това не е нормалният подход.

Електронните съобщения са изпратени към края на май.

Ние очакваме реакция в най-късно двуседмичен срок. Средният размер на неплатения данък върху доходите е относително нисък. В повечето случаи плащането не е въпрос на невъзможност, а въпрос на други приоритети.

Около 6000 млади семейства са използвали възможността за възстановяване на част от данъка, но само една трета от хората с най-ниски доходи са получили налога върху работната си заплата обратно. 

Около 10 хиляди са общо данъчните декларации за най-нискодоходните групи, подадени в НАП. Оценката ни до момента сочи, че около една трета от тях реално са получили данъка, т.е. значително един по-малък кръг от този описан в закона.

Всички милионери, декларирали данъците си, са се възползвали от 5-процентната отстъпка за онлайн декларации до края на март. Тя е използвана и от много хора със средни доходи, като сумарно отстъпката е оставила при данъкоплатците 2 млн. лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени