Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правото в ерата на свръхтехнологиите 5: Семейството от повече от двама родители вече предизвиква правните стандарти в САЩ

Снимка: БГНЕС

Съвременните законодателства все по-ясно признават, гарантират и разграничават две самостоятелни права – на брак и на семейство. Така, от една страна, бракът се освобождава от своето репродуктивно предназначение, а от друга – семейството се еманципира от опеката на брачния съюз. Това води до радикални изменения както в правната регулация на брака, така и в законовата уредба на семейството като вид юридическа общност.

Това каза за предаването "Хоризонт до обед" юристът д-р Стоян Ставру, според когото бракът преживява едновременно и криза, и революция и е сериозно застрашен от т. нар. "фактическо съпружеско съжителство". 

В България при приемането на Семейния кодекс през 2009 година имаше опит да се признае и уреди фактическото съпружеско съжителство. Опитът беше неуспешен, което много хора приеха за победа, спечелена от брака. Тази победа обаче се оказа пирова, тъй като съжителстващите на съпружески начала лица въобще не се впечатлиха от липсата на обща правна уредба и продължиха да живеят като брачни дисиденти. Към настоящия момент фактическото съпружеско съжителство е уредено в различни закони по отделни конкретни поводи, например с оглед възможността за донорство на органи приживе и възможността за отказ от свидетелстване пред съд между такива лица и други подобни.

Ставру коментира и казуса със сем. Скарбъроу в САЩ, повдигнали въпроса защо се приема, че семейство могат да създадат само двама, но не и повече хора.

Родителството вече също не се разглежда като нещо неделимо и цялостно, което трябва да бъде извършено от начало докрай от един и същи човек. Най-засегнато е майчинството. Асистираната репродукция го раздробява на различни етапи, всеки от които може да бъде юридически регулиран поотделно, коментира Ставру.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна