Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три години след експлозията в складовете за боеприпаси край "Петолъчката" все още няма виновни

Снимка: Цветан Петков

Точно три години след експлозията в складовете за утилизация на боеприпаси край пътния възел "Петолъчката" съдебната ни система все още не е установила виновните, а делото остава в Районния съд. 

На 5 юни 2012 година при взрива загинаха трима работници и над 10 бяха ранени. Материалните щети според обвинителния акт надхвърлят 62 млн. лева. Окръжната прокуратура в Ямбол обвини за експлозията управителя на фирмата Десислав Делев и началника на производството Иван Пеев. Според прокуратурата те не са взели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества и са допуснали боеприпасите да бъдат разглобявани, а не както е по договор - да бъдат унищожавани чрез взривяване. В обвинителния акт е посочено още, че в първия взривен склад е имало пет пъти повече взривни вещества от допустимото и затова експлозията е унищожила съседни складове.

Поредното съдебно заседание е насрочено за 15 юни. Днес в църквата "Св. Димитър" в най-засегнатото от взрива село Лозенец ще бъде отслужена панихида за жертвите на експлозията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна