Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Фъртунова: Родилката и новороденото имат право на оптимална жизнена среда

Дните между 17 и 24 май бяха отбелязани като Седмица за уважение към раждането. Точно тогава историята на едно раждане в родилното отделение на болницата в Тетевен отключи травматичния спомен за раждания в цялата страна. 

В Закона за здравето ясно е записано, че родилката и новороденото имат право на оптимална жизнена среда, но това малко се знае, коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Даниела Фъртунова – адвокат в Българския хелзински комитет и член на Сдружение „Естествено“.

Според нея прокуратурата трябва да подведе под отговорност медицинските лица, които са се държали насилствено и неуважително спрямо родилката от Тетевен Наташа Габровска.

Даниела Фъртунова смята, че ако е необходимо, трябва да се промени законодателството, така че да се гарантира правото на жената на добро отношение при раждане:

Като се състави един регламент, по който трябва да протича съответното раждане, една процедура кое след кое се прави, да се разпише, за да няма разнопосочни практики. Цялото това знание, като го имаме и разписано, тогава жената преди да отиде да роди ще се запознае как протича раждането. Така всички ще сме по-добре подготвени и по-добре ще се случва крайния резултат.

Цялото интервю са Даниела Фъртунова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени