Антон Хиджов от Българското сдружение за честни избори:

Парламентаристите започват да подготвят обществото, че няма да приемат резултата от референдума

Богдан Николов: Електронното гласуване е отлична идея, но при работещо електронно правителство
Снимка: БУЛФОТО

Дори и гражданите да се произнесат с решение на референдума, не е задължително то да се приеме от Народното събрание. Затова парламентаристите започват да подготвят обществото, че няма да приемат решението. На никоя партия не е удобно задължителното гласуване, защото дори и да купуват гласове, няма да могат да преобърнат резултата. На никой не е и удобно електронното гласуване. То обаче е начин да се купуват гласове. Това коментира за „Хоризонт“ в предаването „12+3“ Антон Хиджов от Българското сдружение за честни избори по повод провеждането на национален референдум заедно с местния вот на 25 октомври.

Електронното гласуване е отлична идея, но само при надеждно работещо електронно правителство. Мажоритарният вот е наистина мажоритарен, само когато конкретната личност, която е предложена, води дебати със своите опоненти и когато партията не спуска на тази личност директиви какво да каже, а когато тя е оставена свободно да се изрази,
заяви общественикът Богдан Николов и обясни:

Аз се питам имаме ли надеждно работеща електронна система. Аз бих гласувал за електронното гласуване, защото е глас в полза на прогреса, но бих го направил със свито сърце, защото към юни месец не виждам да се задава такава система. От 30 до 50 на сто мажоритарно избрани кандидати е достатъчно.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията
Протестното шествие в Добрич

Кметът на Добрич призова протестиращите да не нарушават обществения ред

Кметът на община Добрич Йордан Йорданов призова протестиращите граждани да се въздържат от нарушаване на обществения ред. И при двата досегашни протеста в Добрич се стигна до гражданско неподчинение. От Областната дирекция на МВР обявиха, че вчерашният протест, а и днешният, са незаконни, тъй като за тях няма уведомление до общината...

публикувано на 14.11.18 в 18:14

Полицията ще командирова допълнителни екипи из страната заради протестите

Около 200 служители на жандармерията ще бъдат командировани на различни места в страната във връзка с протестите заради високите цени на горивата и ниския стандарт на живот. Това съобщи директорът на Националната полиция главен комисар Христо Терзийски. До момента са изпратени допълнително екипи в Кюстендил, Перник, Благоевград и Пловдив. От..

публикувано на 14.11.18 в 18:01
Протест пред Министерски съвет

Недоволството пред Министерския съвет продължава

За 24-та поредна вечер майки на деца с увреждания и подкрепящи ги граждани излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Тази вечер майките организират и авто-мото шествие, чийто маршрут засега не съобщават.  Шествието ще бъде подкрепено от членове на партия "Възраждане", които също тази вечер..

публикувано на 14.11.18 в 17:56

Инструктори организират обучение за шофиране при зимни условия

Професионални инструктори организират обучение за шофиране при зимни условия. Инициативата "Овладей пътя" се провежда от 9.00 до 18.00 часа на специален полигон на територията на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в София.  Идеята на кампанията "Овладей пътя" е да се подготвят максимален брой водачи за шофиране при зимни условия. За..

публикувано на 14.11.18 в 17:47

Емблематични сгради ще бъдат осветени в синьо по случай днешния Световен ден за борба с диабета

В днешния Световния ден за борба с диабета емблематични сгради, сред които и НДК, ще бъдат осветени тази вечер в синьо - цветът на кампанията "Заедно срещу диабета". У нас 600 хиляди души страдат от заболяването, като 2 хиляди са деца. Тревожен е фактът, че възрастта на децата с диабет постоянно пада. Най-малкият пациент е бебе на 50 дни...

публикувано на 14.11.18 в 17:44

Премълчаната история на Атлантида

Темата на предаването е отвъд въпросите защо, кога и как изчезна Атлантида и не става дума за историята на Атлантите, а по-скоро за метафора, която ни отпраща назад към Сътворението. Появата на цивилизацията ни се свързва с остров, изчезнал след катаклизъм и потънал в морето. „Някой“ силно е желаел да приемем, че причината за появата на цивилизация, тук..

публикувано на 14.11.18 в 17:20
Началникът на Районното полицейско управление старши инспектор Димитър Кикьов

В Сливен глобиха 26 шофьори, участници в неделния протест

Сливенската полиция издаде актове за административно нарушение на 26 шофьори, участници в неделния протест срещу високите цени на горивата и гражданската застраховка. Те са санкционирани, защото са оставили автомобилите си на пътното платно и мост. Тогава движението в района бе блокирано за около четири часа. Началникът на Районното полицейско..

публикувано на 14.11.18 в 17:14