Eмисия новини
от 09.00 часа

Антон Хиджов от Българското сдружение за честни избори:

Парламентаристите започват да подготвят обществото, че няма да приемат резултата от референдума

Богдан Николов: Електронното гласуване е отлична идея, но при работещо електронно правителство

Снимка: БУЛФОТО

Дори и гражданите да се произнесат с решение на референдума, не е задължително то да се приеме от Народното събрание. Затова парламентаристите започват да подготвят обществото, че няма да приемат решението. На никоя партия не е удобно задължителното гласуване, защото дори и да купуват гласове, няма да могат да преобърнат резултата. На никой не е и удобно електронното гласуване. То обаче е начин да се купуват гласове. Това коментира за „Хоризонт“ в предаването „12+3“ Антон Хиджов от Българското сдружение за честни избори по повод провеждането на национален референдум заедно с местния вот на 25 октомври.

Електронното гласуване е отлична идея, но само при надеждно работещо електронно правителство. Мажоритарният вот е наистина мажоритарен, само когато конкретната личност, която е предложена, води дебати със своите опоненти и когато партията не спуска на тази личност директиви какво да каже, а когато тя е оставена свободно да се изрази,
заяви общественикът Богдан Николов и обясни:

Аз се питам имаме ли надеждно работеща електронна система. Аз бих гласувал за електронното гласуване, защото е глас в полза на прогреса, но бих го направил със свито сърце, защото към юни месец не виждам да се задава такава система. От 30 до 50 на сто мажоритарно избрани кандидати е достатъчно.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от

Преглед на българския печат

публикувано на 21.04.19 в 07:09