Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредните разговори между Гърция и нейните кредитори отново не дадоха резултат

| обновено на 11.06.15 в 11:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поредните разговори между Гърция и нейните кредитори отново не дадоха резултат.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се срещна с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Оланд в Брюксел, но няма признаци за пробив, съобщава Ройтерс. За пореден път разговорите бяха определени като конструктивни от всички участници, а след края им Ципрас заяви, че европейците са осъзнали необходимостта от намиране на жизнеспособно решение за Гърция. Той каза още:

Решихме да ускорим усилията за изглаждане на различията помежду ни. Мисля, че политическите лидери на Европа разбират колко е важно да се даде устойчив шанс да се върнем към социалната съвместимост и развитие с перспектива за управляем дълг, който да даде стабилност и сигурност не само на Гърция, но и на Европа.
Гръцкият премиер е подновил призивите за преструктуриране на дълга на страната, за което ЕС казва, че може да стане само след постигането на споразумение с кредиторите. Преговорите обаче са в задънена улица, тъй като Гърция отхвърля исканията на кредиторите за намаляване на пенсиите и за реформи на пазара на труда.

Целта на маратона от срещи, който продължава в Брюксел, е правителството на СИРИЗА да договори отсрочка на плащанията си и програма от реформи, която формално да бъде гласувана от финансовите министри от еврозоната на 18 юни.
Ако не получи средства от кредиторите, Гърция няма да може да върне 1,6 млрд. евро на МВФ към края на месеца.

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" понижи с още една степен кредитния рейтинг на Гърция в категорията "боклук" ("junk"). Според рейтинговата агенция Гърция ще спре плащанията по своя дълг в рамките на година, ако не постигне споразумение с кредиторите.

Междувременно германското правителство обяви, че е против приемането на трета спасителна програма за Гърция на всяка цена, дори и ако бъде постигнато споразумение с Атина по гръцката дългова криза. Това съобщава в. "Билд" в днешния си брой, като посочва, че според правителствени източници в Берлин, срокът на втората програма може да бъде удължен, а финансовият ѝ обхват да бъде разширен със средства от други програми. Сред тях е неизползваната сума от 10,9 млрд. евро от Европейския фонд за финансова стабилност, предназначена за спасяване на гръцките банки. Преструктурирането на финансирането обаче зависи от успешен край на преговорите с международните кредитори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени