Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел: Гърция се съгласи да работи по-интензивно с кредиторите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция е заявила пред своите европейски партньори, че се ангажира да ускори дискусиите с международните кредитори, за да бъдат разрешени всички все още открити преговорни въпроси и за да избегне надвисналия фалит в края на месеца, заяви днес канцлерът на Германия Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Снощи Меркел, френският президент Оланд и гръцкият премиер Ципрас проведоха близо двучасова дискусия в кулоарите преди срещата на лидерите на ЕС и на Латинска Америка в Брюксел в опит да дадат по-решителен тласък на продължаващите вече четвърти месец преговори между властите в Атина и техните кредитори от ЕС и МВФ.

В края на разговорите беше постигнато пълно единодушие, че Гърция ще работи интензивно и под силно напрежение с трите институции (ЕК, ЕЦБ и МВФ) през следващите дни, за да бъдат решени всички отворени спорни теми, посочи Меркел пред репортери при пристигането си за срещата ЕС - Латинска Америка.

И гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви след края на срещата, че ние се договорихме да се ускорят усилията, за да се преодолеят пречките и да се стигне до намирането на решение.

Мисля, че ръководството на ЕС осъзнава, че трябва да се съгласи на жизнеспособно решение, както и на възможността Гърция да се върне към социално сближаване и растеж, но и да се намери решение за постигане на устойчив дълг. Това ще даде сигурност не само за Гърция, но и на Европа като цяло, допълни той.

Според гръцки правителствен служител, тримата лидери са говорили "в конструктивна атмосфера" и са обсъдили фискалното положение на Гърция, устойчивостта на дълга, въпросите с първичните излишъци и за увеличението на ДДС, както и начините, по които трите преговарящи институции (ЕК, ЕЦБ и МВФ) ще работят на по-високо политическо равнище.

От своя страна говорител на германския канцлер заяви, че беше договорено единодушно, че преговорите между гръцкото правителство и институциите следва да се провеждат с по-голяма интензивност.

Междувременно официален гръцки представител посочи пред журналисти, че е планирано днес Алексис Ципрас да проведе двустранна среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в кулоарите на срещата на върха ЕС Латинска Америка в Брюксел.

Според източник на Комисията, близък до Юнкер, срещата "ще разчупи леда" между двете страни след напрежението между двамата ръководители след тяхната последна среща през миналата седмица. Преди дни Жан-Клод Юнкер заяви, че Ципрас е отстъпил от обещанията си и не е взел предвид предложенията на шефа на ЕК, направени през миналия четвъртък.

Днес германската преса ("Билд") пък съобщава, че при никакво обстоятелства правителството на Германия няма да одобри трета спасителна програма за Гърция.

Според изданието видни представители на немското правителството са взели решение, че Германия няма да одобри евентуален трети спасителен пакет за Гърция, дори ако Атина успее да приключи успешно преговорите със своите кредитори по текущата спасителна програма.

Вестникът цитира "гарантирана" информация, визирайки "висш представител на немското правителство," което предполага, че както канцлерът Ангела Меркел, така и министърът на финансите Волфганг Шойбле подкрепят подобно решение.

Вместо трета спасителна програма, администрацията на Меркел ще настоява за продължаване и разширяване на сегашния втори спасителен пакет, който изтича в края на юни. Допълнителни средства от други програми, като например съществуващите, но неизползвани 10,9 млрд. евро по програмата за рекапитализация на гръцките банки, които по-рано през годината бяха върнати на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) и средства от структурните фондове на ЕС ще могат да се използват в рамките на този план на немското правителство, съобщава "Билд".

Въпреки това този план може да се осъществи само ако Гърция започне да прилага съществени реформи, допълва немското издание.

Ние не искаме нашите хора да страдат само защото отговорните лица в Гърция не си вършат работата, съобщава вестникът, цитирайки член на немското правителство.

Вчера "Билд" съобщи, че германският канцлер Ангела Меркел е изправена пред все по-засилваща се опозиция сред членовете на нейните управляващи християндемократи относно предоставяне на допълнителна финансова помощ за Гърция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна