Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уволниха д-р Димитър Димитров - директора на болницата, в която работи здравният министър

2
Снимка: Георги Корнейков, БНР

На Общо събрание на акционерите на Университетска болница "Св. Анна" – София, чрез административни процедури и без аргументи беше освободен от длъжност изпълнителният директор д-р Димитър Димитров.

Убедени сме, че причина за това действие са не пропуски в работата на д-р Димитров, а безпринципен и недопустим персонален натиск, съобщават от Българската стопанска камара.

Ръководството на БСК категорично не приема подобен маниер на управление в системата на здравеопазването, особено в контекста на тежката финансова и организационна ситуация в тази изключително значима за обществото сфера. На фона на огромните дефицити в болничната помощ управляваното от д-р Димитров лечебно заведение е едно от малкото, които работят на печалба и нямат задължения към доставчици и институции. Състоянието на болницата като условия за лечение и работа е отлично, поддържа се отлично действащ екип от висококвалифицирани лекари и медицински специалисти.

Д-р Димитър Димитров е член на УС на БСК, председател е на Асоциацията на мениджърите в здравеопазването и ги представлява в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването. Носител е на много награди за заслуги към системата на здравеопазването.

В подкрепа на д-р Димитър Димитров в БСК постъпи подписка от над 330 лекари и медицински сестри, вкл. хабилитирани специалисти, ръководители на клиники и отделения.

Институциите, които си позволяват да извършват мениджърски смени с подобен подход, са длъжни да поемат пълната отговорност за всички негативни последствия, които ще произтекат от това в бъдеще, заявяват от БСК.

Сериозният принос на д-р Димитров за болницата и здравеопазването като цяло заслужава справедлива оценка. През годините той доказа, че притежава отлични качества като ръководител на една от десетте най-големи болници в страната и активен участник в диалога, свързан с реформите в системата. Професионалистите като д-р Димитров са единици и трудът им заслужава уважение, а не унижение, подчертават още от БСК.

Любопитното е, че сегашният министър на здравеопазването д-р Петър Москов е работил като старши асистент в Клиниката по анeстезиология и интензивно лечение на същата УМБАЛ „Св. Анна“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия