Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръвни тестове дават почти 90% сигурност дали плодът носи заболявания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кръвни тестове дават почти 90 на сто сигурност дали плодът в корема на майката носи различни заболявания. Т.нар. пренатални тестове, са безопасни нехирургически методи за установяване на няколко синдрома при плода - синдром на Даун, синдром на Едуардс и синдром на Патау. За жените над 35 години здравната каса покрива изследване за риск от синдром на Даун и дефекти на невралната тръба.

Сред най-новите тестове има още по-надеждни, които също по кръвен път установяват с по-висока степен на сигурност различни заболявания.

Най-новите пренатестовете са ДНК изследване, което дава възможно най-рано (от 9-та гестационна седмица) възможно най-сигурната информация за най-честите форми на хромозомни аномалии при плода - синдром на Даун, синдром на Едуардс и синдром на Патау, посочва Ралица Василева, акушер-гинеколог в болница Първа АГ болница "Света София":

Радина Велчева, председател на фондация "Искам бебе" посочва, че пренаталните тестове са особено важни за жените, които са забременяли след оплождане ин витро и при тях е големият процент жени, които си правят тестовете.

За разлика от всички останали дородови изследвания, "Пренатест" анализира ДНК на плода в майчината кръв, за което е необходимо единствено вземане на кръв от вената. Това става възможно, благодарение на революционна технология.

Цената на най-новите изследвания е около 2000 лева и засега не се поемат от касата. Според Радина Велчева обаче много бременни не се влияят от цената за сметка на бъдещето на бебето. Около 30 хиляди са жените чакащи за ин витро процедури пред Фонда за асистирана репродукция и тези, които са над 35 години е добре да направят теста.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна