Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева: Рискът от кризата в Гърция се оценява сериозно

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

България винаги е искала да бъде част от решението, когато става дума за проблемите в региона. Такъв сега е кризата в Гърция. Ефектът ще бъде върху всички и рискът се оценява сериозно, заяви вицепремиерът Меглена Кунева при откриването на Икономическия форум за Югоизточна Европа. Основна тема на тазгодишното издание е предизвикателството пред икономическото възстановяване на региона.

Освен напрежението около кризата в Гърция и очакването за поредното спасително решение, най-голямото икономическо събитие в Югоизточна Европа се завръща в България и в още един значим момент - началото на новия програмен период с отпускането на средствата до 2020-а година. Затова трябва да подредим приоритетите си и да ги степенуваме по важност, коментира вицепремиерът Меглена Кунева.

Имаме чудесни примери в Европа, сътрудничеството на северните страни, на балтийските страни, на Вишеградската четворка, на мотора на Европа - Германия и Франция, т.е. не можем да кажем, че нямаме идея как трябва да станат нещата. Между нас и успеха ни не стои никой друг, освен нашите собствени усилия, каза Кунева.

Важен фокус на работата е провеждането на иновативна инвестиционна политика, посочи в допълнение и министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той съобщи и за Националната компания "Индустриални зони", която развива 8 проекта, три от които са в действащите зони.

Надяваме се успешно да стартира дейността си "София тех парк", чиято идея е насърчаване на иновациите чрез осигуряване на платформа за коопериране между науката и индустрията. Стартирахме вече и първата процедура по ОП "Иновации и конкурентноспособност", която е насочена конкретно към малките и средни предприятия. През септември планираме да стартираме подкрепа за иновациите в предприятията, а в края на годината и процедурата за подобряване на енергийната ефективност на предприятията и използване на енергии от възобновяеми енергийни източници. Желанието ни е чрез изпълнението на тези приоритети и тези задачи да подобрим значително бизнес средата в България. Така, от своя страна, ще допринесем за едно по-активно и успешно партньорство между страните от региона, каза Божидар Лукарски.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна