Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 5 000 предприятия са в системен риск, ако бъде повишена цената на тока

| обновено на 21.06.15 в 15:08

Над 5 000 предприятия са в системен риск, ако бъде повишена цената на тока. Четирите представителни работодателски организации категорично отхвърлят планираното увеличение на електроенергията за индустрията. В момента няма нужда от поскъпване, посочи Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България:

Освен че не могат да го понесат, то не се и налага, ако се предприемат нужните реформи и ние посочихме няколко пера, по които могат да се спестят много по-големи суми от тези, които се търсят, за да се компенсира дупката в НЕК. Просто трябва да се спре разхищението, кражбите, злоупотребите в системата на енергетиката. Координацията между нас се извършва за 26-ти. Предприятията ще спрат работа за един час - между 11 и 12 часа. Ние трудно удържаме предприятията, за да не прибегнат и към по-големи ексцесии като затваряне на магистрали и преграждане на линии, макар че вече има такива, които са планирани шествия по централните улици на съответните градове.

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев настоява до края на годината цената на тока да се запази, докато се осъществят реформи в сектора:

Сектор "Енергетика" е смъртоносно болен. Иска да прехвърли тази болест на останалата част от икономиката. Причина номер едно са стратегически погрешните за подписване на договорите за закупуване на енергията от "Марица 1" и "Марица 2". Разходите по АЕЦ "Белене" и по Цанков камък и свързаната с него инфраструктура, дълбокият непрофесионализъм в управлението на сектора, включително и на т.нар. регулативен орган КЕВР. Първото, което предлагам, е до Нова година да се запазят тези цени и в рамките на една година да пристъпим към генералните решения за излекуване на сектор "Енергетика". Редица наши предприятия декларираха пред Агенцията по заетостта, че ще освободят част от заетите. Ножът е вече в кокала.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени