Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български превозвачи протестираха при пункта "Лесово"

Снимка: БГНЕС

Български превозвачи протестираха на пътя за граничния пункт "Лесово". Вече пети ден техните камиони са блокирани на турска територия. 

Около 40 превозвачи са оставили камионите си на турска територия и са преминали пеша през митническия пункт "Лесово". Според тях има проблем с издадените им разрешителни за преминаване, тъй като са с дата 1 юли и турските митничари не искат да ги пуснат преди това. Изпратен е сигнал до транспортното министерство и се очаква да се постигне договореност с турската страна.
Ако това не стане, превозвачите заплашват да затворят пътя към граничен пункт "Лесово" с жива верига.
Междувременно България е получила уверение от турската страна, че до няколко часа въпросните еднократни разрешителни ще бъдат активирани. 

Съгласно двустранно споразумение, България разполага годишно с 32 хиляди разрешителни, които турската страна ги предоставя на два транша, по 16 хиляди броя, обясни директорът на "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов:
От миналата седмица сме заявили, че искаме да бъдат активни разрешителните. Но по неизвестни причини турската страна отказва да ги активира и се получи напрежение на граничните пунктове. Преди малко разговаряхме с превозвачите. Уверили сме ги, че няма да имат проблеми с тези разрешителни. Имаме твърдото уверение на турската страна на ниво министър, че ще бъде решен проблемът до няколко часа.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна