Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата поиска по-тежки наказания по делото срещу имамите

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска по-тежки наказания по делото срещу имамите. Това стана на започналото в Пловдивския апелативен съд дело срещу 13-те мюсюлмански духовни водачи. Ахмед Муса Ахмед е единственият с ефективна присъда за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация. Пазарджишкият окръжен съд призна за виновни също имама на Сърница Саид Мутлу и районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих, като им наложи условни присъди, а на останалите само глоби. 

В пледоариите на защитата, които започнаха  в следобедните часове и които ще продължат и утре, се изтъкват аргументите в полза на оневиняването на подсъдимите. Адвокат Васил ВасилевСамо по себе си и обвинението, и първоинстанционната присъда, според нас, са тежко нарушение на всички прогласени конституционни права и свободи, защото държавата няма място в религиозната дейност. Какъв ислям ще се изповядва, е въпрос, който следи и за който се грижи Главното мюфтийство.  
 
В Главното мюфтийство има липса на огромен брой документи, особено за периода от ноември 2010 г. до април 2011 г., когато Недим Генджев е оглавявал мюсюлманското изповедание. Заради пожар и по други неизвестни причини изгубени архивни единици има и преди това, заяви пред съда днес Ахмед Ахмедов, главен секретар  на Главното мюфтийство. Той подчерта, че не се пазят данни за картата на Ахмед Муса Ахмед, даваща му право да проповядва: Тъй като към периода от 2000 г. до към настоящия момент не са открити каквито и да било трудово-правни взаимоотношения с мюсюлманско изповедание на това лице, аз заявявам, че няма легитимност този документ, който е представен.
 
До приключването на делото Главното мюфтийство няма да предприема каквито и да е действия спрямо подсъдимите, каза Ахмед Ахмедов: Трайно убедени сме, че нито един от нашите служители не би си позволил да проповядва какъвто и да бил радикализъм  било по отношение на религия, било по отношение на културно-социални взаимоотношения в нашата страна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна